С понижаването на дневните температури очакваме все повече да намалява броят на огнищата, тъй като тогава интензивността на предаване на вируса на африканската чума по свинете (АЧС) отслабва. Това каза д-р Едмонд Маринов от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен, цитиран от БНР.

Защо няма обезщетения за собственици на заклани свине?

На вчерашното заседание на Областната епизоотична комисия стана ясно още, че няма нови огнища на АЧС в област Шумен. 

На срещата ветеринарят д-р Стоян Джамбазов алармира за препарат от неизвестен производител, за който се твърди, че установява наличието на вируса при свинете веднага. Според негова информация продуктът се продава в аптека в Шумен и вече се ползва в цялата област.

„Появил се е един препарат, в който на място в капсула, ако се налее кръв, на принципа на лакмусовата хартия отчита веднага дали има чума по свинете. Гаранцията за точност на неизвестния производител е 98.8%,“ посочи ветеринарният специалист.

По думите му ако съдържанието в капсулата даде положителен резултат, има опасност дружинките да не носят проба за отчитане в лаборатория заради наложените рестрикции по отношение на лова.

Според д-р Катя Райкинска от Агенцията по храните в Шумен няма никаква гаранция за ефикасността на този препарат и използването му не е препоръчително.

Всички теми, свързани с АЧС, следете ТУК