Започват изграждането на най-новата соларна ферма във Великобритания тази седмица, което става благодарение на събрани средства, чрез обществено финансиране, съобщи Грийн Тек.
 
Соларният парк носи името Chapel Farm и ще бъде позициониран в Суиндън. Кампанията по набиране на средствата за 5-мегаватовата ферма е започнал през миналата година. Парите, набрани от 800 индивидуални инвеститори от цяла Великобритания, ще се използват заедно с 3 милиона лири директна инвестиция на самия съвет за конструирането на фермата. Когато бъде завършена през пролетта, тя ще генерира чиста електроенергия, достатъчна за захранването на 1200 домове.
 
Това е вторият път, когато общинският съвет в Суиндън стартира облигационна емисия за финансиране на слънчева ферма в своя район. Стратегията получи подкрепа от стартираната от правителството нова програма „Иновтивно финансиране“, която позволява на инвеститорите да заемат средства чрез кредитиращи платформи за директно финансиране.
 
Фермата Chapel ще се състои от повече от 18 800 фотоволтаични панела и ще бъде изградена на територията на бивше депо за отпадъци в града.
 
Плановете на Суиндън са до 2020 г. да има 200MW на инсталации за възобновяема енергия – достатъчно, за да покрие всички електроенергийни нужди на домовете в градчето. С добавянето на соларната ферма Chapel, градчето скоро ще има общо 167MW капацитет за добиване на чиста енергия.