Промени в нормативната база в защита на живота и здравето на пчелните семейства искат пчелари от Съюза на българските пчелари. От Съюза на българските пчелари настояват виновните за отравянето на пчели земеделски производители, освен да плащат обезщетения, да бъдат лишени от субсидии. По думите на Янко Янков, координатор на браншовата организация за Добричка област, повод за категоричното настояване е отравянето на 80% от пчелите в 600 кошера в района на село Свобода, Добричко.

[news]
Пчеларите настояват за промени в Закона за защита на растенията. Те искат режимът за третиране на растенията с препарати да стане разрешителен, а не, както е сега уведомителен. При смъртност на пчелите губи природата, а пчеларите понасят само икономически щети, коментира Янков започналите инциденти с отравяния в региона тази пролет. По думите му е престъпление земеделски производители да пръскат цъфтяща растителност, когато пчелите дори спят по цветовете.

 

Янков добави, че комисия на Съюза на българските пчелари, е инициирала законодателни промени режимът за пръскане с препарати на земеделските площи да стане разрешителен. Предложенията на Съюза на българските пчелари вече са представени пред председателя на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова, информира Янко Янков.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!