Собствениците и купувачите на череши в област Кюстендил нямат право да превозват повече от 10 кг череши, без да притежават специален приемо-предавателен протокол за стоката.
 
 
„Ако някой купи или му подарят череши, той трябва да има приемо-предавателен протокол. Във всяко кметство и кметско намесничество ще има такива приемо-предавателни протоколи. Кметовете и кметските намесници ще ги раздават на населението“, съобщи Мирослав Миланов, началник на отдел "Канцелария и управление на собствеността" – Кюстендил, пред БНТ.
 
Със старта на кампанията влизат в сила строги правила, въведени от кметската управа в областния град, които се отнасят до разкриването на пунктове за изкупуване на череши, беритбата и продажбата на плодовете.
 
Изкупвателни пунктове ще се откриват само върху общински терени. Работното време на берачите ще бъде само по светло – от 7:00 до 20:00 часа, за да се избегнат кражбите по тъмно. 
 
 
Екипи на полицията и жандармерия ще се включат и тази година в опазването на черешовата реколта от посегателства. Мерките за сигурност бяха въведени преди девет години след трагичен инцидент в черешова градина край село Шишковци, когато е убит пазач. 
След въвеждането на строгите охранителни мерки стопаните в Кюстендилско казват, че се чувстват защитени. Кампанията протича спокойно, а кражби на череши почти няма. 
 
Охраната на черешови масиви ще се осъществява съвместно от служители на Общинско предприятие "Охрана" и от полицията.
 
„В хода на операцията ще се изграждат временни КПП-та на възлови за черешовата кампания места и допълнително ще има автопатрули, които ще контролират пътни превозни средства и лица, занимаващи се с тази дейност. Относно набирането на работници, работно време на берачите, работно време на пунктовете за изкупуване на череши и цялостната документация по транспорта и брането на череши“, каза Боян Миленков, началник сектор "Охранителна полиция" в РУП – Кюстендил.
 
Съдействие ще оказват също служители на Главна дирекция "Жандармерия" и Главна дирекция „Гранична полиция“.
Брането на първите череши в Кюстендилско вече започна. Очаква се кампанията да приключи до средата на юли.