Само строг митнически контрол на вноса на живи животни може да опази България от разпространяващата се чума по свинете в Литва, от където на 28-и Юни Русия забрани вноса на месо. Нови случаи на Африканска чума по свинете бяха установени и в Полша, близо до границата с Беларус, съобщава европейският сайт за селско стопанство Agri.EU .

 

Заради субсидиите за хуманно отглеждане на свине (и птици) през последните 2 години в България е налице практиката да се внасят живи прасета от страни като Полша, Литва и Дания, които се изхранват в наши ферми до достигане на кланично тегло или създаване на свине-майки. Според експерти в свиневъдството у нас, рискът да се внесат заразени с Африканска чума свине е минимален заради работещата Европейска система за контрол и мониторинг на заразните болести по животните, чрез която при наличния на проблем, в която и да е ферма в Европа, това не би дало възможност за издаване на документи за износ.

 

Притесненията на Българския ветеринарен съюз ( БВС ) за риска от разпространение на Африканска чума по свинете обаче, не бива да бъдат подценявани, тъй като риск дори минимален - винаги съществува, коментират свиневъди. Казусът от последните дни обаче има по-скоро политико-икономически контекст заради поредното решение на Русия да забрани вноса на свинско месо то Европа, което оказва негативно влияние върху цените на месото в големи страни-членки производители, като Германия, Дания и др. Спадът на цената на месото е с рекордните 10-15%. Същевременно Русия инвестира милиарди евро за стартиращи инвестиционни проекти в сферата на животновъдството и по-специално на свиневъдството.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!