Тази година фирма Стойчеви ООД поставя сериозен акцент върху strip-till и no-till технологиите. В тази насока бяха и предложенията на компанията към фермерите и посетителите на най-голямото изложение у нас - БАТА АГРО. 

Водещ елемент в тази концепция са машините на SLY Аgrisem - те са най-надеждни при прехода от стандартните технологии към strip-till, посочват специалистите от фирма Стойчеви. 

“Имаме няколко нови продукта от френския производител SLY. Това е компактната no-till сеялка mini boss, която се произвежда в 3 и 4 метра варианти”, каза Станислав Стойчев, мениджър продажби в Стойчеви ООД. 

Компанията предложи и изцяло нов агрегат, подходящ за фермерите, които използват течни торове. 

“Това е машината Fertil, която се произвежда във варианти 6,8, 12, 16 и 24 реда. Апликатор за течна тор с най-различни опции за агрегатиране, както към трактора, така и за междуредията, обработките и културите”, посочи Станислав Стойчев. 

Освен новостите от SLY, на щанда на Стойчеви можеха да се видят и добре познатите StripCAT култиватори на бранда за прилагането на strip-till технология, 7,5-метрова no-till сеялката на SLY - Boss, която е с опция за течно торовнасяне. 

Когато пък говорим за no-till, или още по-прецизно - verti-till, Стойчеви имат отличен партньор в лицето на Great Plains. На БАТА АГРО бе представен нов продукт на бранда - следващото поколение на машината Terra-max. Тя е предвидена за европейския пазар с три метра транспорта ширина и за нея ни разказа инженер Радослав Радичков. 

“Тази машина конкретно е с малко на 7,5 метра работна широчина, но само с 3 метра транспортна широчина, което идеално се вписва в нашите условия”, каза той.  

Често размерите на машините са проблем заради пътната мрежа, през която българските фермери се налага да транспортират техниката. 

“Terra-max машината Great Plains я класифицират в една тяхна нова категория, наречена hybrid tillage. Т.е. - тя малко наподобява конвенционална машина за почвообработка, но все пак имплементира в себе си идеите за вертикална обработка на почвата. Което означава, ч тази машина не работи в хоризонтален слой. Тя винаги ще работи във вертикално направление. Няма да оставя промазани слоеве отдолу и т.н., което е идеята на вертикалната обработка. Но въпреки това може да работи агресивно като една обикновена дискова брана, тъй като ъгълът на нейните работни дискове може да се отклонява хидравлично до 8 градуса, а самите дискове са леко вдлъбнати, а не традиционно строго прави. Самият диск е нов за Great Plains. Той се нарича speed disc и е специално направен за тази машина”, обясни специалистът. 

Резултатите от тестването на Terra-max според инж. Радичков са много интересни по отношение на манипулирането с растителните остатъци. 

“Традиционно дисковите брани се нуждаят от две преминавания през полето, докато тази машина може да го направи с едно преминаване. И дори не е задължително да се кара по лек диагонал спрямо сеитбата на предходната култура”, каза инж. Радичков. 

Това е важно, за да се избегне излишното преуплътняване на почвата. 

Специално внимание на клиентите си от Стойчеви ООД обърнаха и върху т.нар. плантери - наричана така от самите производители Great Plains - сеялки за окопни култури. 

“Конкретната сеялка, която е на щанда, е PL 5500. Тя е 8-редова, сгъваема сеялка, с транспортна широчина под 3 метра”, посочи специалистът. 

Най-голямата иновация при тази сеялка и при всички PL модели, без значение дали са 8, 12 или 16-редови, е новият им електрически апарат. Той е резултат от сериозни проучвания от страна на Great Plains и е една сериозна еволюция на стария Yeald pro апарат, като има редица промени. 

Например, увеличен е магазинът за семена, което позволява сеенето на високи норми при високи скорости. Няма опасност апаратът да остане празен и да не може да смогне с подаването на семена. Новите електрически мотори, работещи на 24 волта са с много ниска консумация. При максимално натоварване, тяхната консумация не надвишава половин ампер. Което означава, че тези сеялки нямат нужда от допълнително електрозахранване. 

Това е важно по отношение на обслужването и експлоатацията на самата машина, добави инж. Радичков. 
Тези сеялки могат да се поръчват с отворени опорни колела, което позволява по-лесно да се отвежда растителният остатък, който евентуално би проникнал там. 

Инж. Радослав Радичков: Всеки един земеделец има възможността да конфигурира машината си, спрямо конкретните условия, в които ще работи. 

Поради това, че сеялката е електрическа, тя може да бъде поръчвана само през ISOBUS. Така тя може да бъде включвана през навигацията на трактора и да се управлява оттам.  

“Самата сеялка поддържа секционен контрол, което означава, че навигацията може да включва и изключва секции, когато сеялката минава през вече засята площ, така че да не се получава преразход на семена. От друга страна има една интересна функция, въведена от Great Plains, всички сеялки от PL серията могат да работят автоматично с променлива норма в завой. Тоест, когато се извършва завиване в полето, секциите, които са във вътрешната страна на радиуса на завоя, компютърът забавя тяхното въртене. А тези, които са във външната дъга на радиуса на завоя, компютърът ускорява оборотите на техните апарати, с цел да се спазва бройката на семената, които са заложени за единица площ в компютъра”, обясни експертът. 

Чешката компания Rozmital също бе презентирана на БАТА АГРО от Стойчеви. Търговският директор на Rozmital Павел Яхода представи машините за сено. 

“Много сме щастливи да представим машините си на българските фермери. 
Представяме на БАТА АГРО три основни групи от нашите продукти - мулчери, машини за събиране и разпръскване на сеното с два и един ротора. 
Предлагаме ги в различни варианти - както за по-малки стопанства, така и за по-големи. В портфолиото си имаме и универсална машина, която има събираща и разпръскваща функция. 
Тази година представяме и балировачките си. Нямаме търпение да се срещнем с българските фермери и да им представим машините си, да ги тестват. Смятам, че те ще са от съществена полза за тях и ще бъдат доволни”, каза Яхода. 

Повече информация може да получите на интернет страницата на Стойчеви ООД - www.stoychevi.com и на телефон 0887 244 288