Земеделската продукция минава преминала през много етапи от веригата, за да стигне до чинията на потребителите. Статистика на Eurostat хвърля повече светлина върху дългия път на храните, който стои в основата на новата стратегия „От фермата до трапезата“, заложена в Европейския зелен пакт.

ЕК прие „От фермата до трапезата“: 20% по-малко торове, 50% по-малко пестициди

Анализът подчертава колко податлива на сътресения е веригата, включително на пандемията от коронавируса. Проблем може да настъпи във всеки един от елементите – липса на сезонни работници, трудности в транспортната мрежа, затваряне на ресторанти и т.н.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европа рискува да се превърне във вносител на храни

Млади фермери: Какви мерки са нужни за излизане от кризата?

Директни плащания и тавани - как ще стане сближаването в Европа?