Предложението на Германия за временно намаляване на обема на потреблението на биогорива в страните от Г-7 не успя да набере сила на срещата на върха, която се провежда в Бавария, пише AgriCensus.

ЕП одобри помощта от 15 000 евро на стопанство - какво ще реши България?

Доклад на агенция Reuters от 26 юни цитира свой източник, който казва, че официални лица от САЩ и Канада коментират скока на цените на горивата през последните няколко месеца. Именно те са против намаляване на обемите. 

Политическата обстановка

Reuters съобщи още, че американски служител е коментирал въпросът, който по тяхна информация се договаря от представители. Те от своя страна обсъждат кои теми трябва да бъдат включени в дневния ред на високо ниво на срещите на върха. Все още не се коментира въпросът за биогоривата, а срещата приключва скоро - на 29 юни.

По-рано от кабинета на министър-председателя на Обединеното кралство - Борис Джонсън съобщиха, че се насърчават лидерите на Г-7 да разгледат исканията си за употребата на биогоривата в световен мащаб.

„Използването на зърно за биогорива допринася за намаляване на наличността и увеличаване на разходите за потребителите. Това е нещо, което министър-председателят ще повдигне като въпрос”, пише в прессъобщението от пресцентъра на министър-председателя, съобщи AgriCensus.

На 23 юни Германия и Обединеното кралство помолиха страните от Г-7 да обмислят намаляване на изискванията за използването на биогоривата, за да освободят зърнен ресурс, предвид на опасенията за глобална продоволствена криза.

Междувременно британски вестници съобщиха за коментари на министър-председателя на Обединеното кралство, в което той призовава използването на биогорива да се ограничи с 10%, за да се освободи наличност на зърно за най-бедните страни в света.  

Пазарът

Цените на биогоривата бяха в рязко отстъпление през юни на фона на сериозна корекция от рекордно високите цени на растителните масла - рапица и соя.

Междувременно цените в края на миналата седмица показаха, че суровините на базата на отпадъци, са претърпели значителна корекция в сравнение със седем дни преди това.