Министрите на околната среда на ЕС обсъждат днес законопроект, който дава право на страните-членки на ЕС да въвеждат в националното си законодателство забрана за отглеждане на генномодифицирани (ГМ) култури.

 

В същото време, обаче, от Грийнпийс предупреждават, че компромисният текст на проектозакона, договорен от гръцкото председателство на ЕС, създава правен вакуум за прилагане на забраната за отглеждане на ГМО на национално ниво.

 

Директорът по европейска селскостопанска политика на Грийнпийс – Марко Контиеро, заяви: „Министрите на околната среда искат да предоставят на държавите-членки правото да забраняват отглеждането на ГМО на своя територия, но в текста на проектозакона има пропуски, които ще изложат държавите, които искат да кажат "не" на ГМО, на юридически атаки на биотехнологичната индустрия“.

 

Фермер.БГ припомня, че Европейският парламент гласува законопроекта още през 2011 г. като прие по-стабилна правна рамка за националните забрани за ГМО. Позицията на ЕП ще позволи на страните от ЕС да забраняват отглеждането на ГМО и по екологични съображения.

 

Така ще се избегнат проблеми, свързани с развитието на устойчиви на хербициди плевели и отрицателните ефекти от отглеждането на ГМО върху животните и растенията. Приетите днес от Съвета на министрите на околната среда текстове ще бъдат гледани в ЕП на второ четене.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!