Българският Странджански манов мед е одобрен за регистрация от Европейската комисия и ще бъде вписан от началото на 2019 г. като защитено наименование за произход.
 
 
Еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел обяви това в Царево при откриването на Световен симпозиум по мановия мед, съобщи БНТ. Спецификацията на продукта ще бъде публикувана в Официалния вестник на ЕС тази есента и ако няма възражения, ще бъде извършено вписването.
 
„Регистрацията представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара. Гордея се с пчеларя от Царево Манол Тодоров и всички останали пчелари, с които заедно работим уникалният продукт Странджански манов мед да се превърне в още една емблема на България“, каза българският еврокомисар.
 
Мария Габриел приветства организаторите на Световния симпозиум по мановия мед от Сдружение „Странджански манов мед“, Община Царево и Фондация „Златен мед“, и благодари на българската пчеларска общност за добрата съвместна работа.