Времето вече е много притеснително за сектор „Овощарство”. На много места в нашия регион кайсията е на червен бутон, което крие сериозна опастност”, сподели пред Агри.БГ Николай Колев, председател на Съюз на дунавските овощари.

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

За разлика от Западна България, на Североизток затоплянето през последните дни е сериозно. „Дневните температури през февруари при нас са 13-15 градуса, а миналата седмица имаше ден, в който достигнаха 18 градуса”, информира представителят на организацията.

По думите му всеки ден с температура над 7 градуса води до развитие на дръвчетата, така те могат да цъфнат много по-рано от обичайното, ще има завръз, който вече е много чувствителен на ниски температури и при -1 градуса замръзва.

Николай Колев: За съжаление, очаквам поредна нулева година за кайсията.

От общо 27 000 дка, отглеждани от членовете на сдружението, почти една трета са с кайсии. Реално има заплаха за тях да останат без реколта. Миналият март имаше редица измръзнали дръвчета при ранните кайсии, което доведе до сериозни загуби. Ситуацията с преждевремената вегетация и последващи измръзвания се повтаря през последните години, а също и 100-процентовите загуби за стопаните, понеже застрахователният период е след 20 април, въпреки че опасността от слани е преди това.

"Културата тръгва най-рано от всички, няма значение и от сорта, при тази температура всички ще се развият прекалено рано, а лошото е, че прогнозата не вещае захлаждане, точно обратното, което вече сериозно ни плаши”, споделя още Николай Колев. Агропрогнозата на НИМХ потвърждава опасенията на овощарите. Тенденцията за затопляне се очаква да продължи особено в северозападните райони на Дунавската равнина.