Германската пшеница се превърна в най-продаваната на вътрешния пазар на ЕС. Обемът на предварително продадените количества от новата реколта са необичано високи. Това съобщава д-р Олаф Зинке, експерт в търговията със зърнени култури, пише специализираният сайт за земеделие Аgrarheute.com.

Заради сигналите: Пълна фитосанитарна проверка на зърното, идващо от Молдова и Украйна

С началото на жътвата пшеницата на ЕС се ползва с голямо търсене на световните пазари. Това отново доведе до рязък ръст на цените на вътрешния пазар след неотдавнашния спад, казва д-р Зинке.

Причините за това германската пшеница да се продава като топъл хляб са високото търсене от страна на страните вносители и лошата реколта в Европа, свързана с климатичните условия. Друг фактор е ограниченият украински износ и очакваната лоша реколта в страната.

През втората половина на миналата седмица цените на пшеницата от новата реколта на европейския фючърсен пазар нараснаха с 31,50 евро до почти 358 евро за тон след рязък спад до 332 евро за тон. На предпазарните търгове през новата седмица цените на пшеницата продължиха стремителния си ръст.

Междувременно цените на пшеницата в Чикаго се повишиха с 87 цента, или с 11% до 891 цента за бушел в края на миналата неделя. За 3 дни това е ръст от 13%. Европейските листинги ще последват примера, казва д-р Зинке.

Такива екстремни ценови колебания, каквито наблюдаваме в момента, никога не е имало. Дори когато пазарите почти истерично реагираха на новините по време на пандемията.

Страх и алчност - това са двете доминиращи емоции на фондовите пазари. Те са главни движещи сили за значително преувеличените цени, достигащи до максимуми и неоправдани минимуми, допълва анализаторът на фондовия пазар Майкъл С. Кисинг.

Експертът обяснява резките и често неоправдани скокове на цените с това, че хората са склонни да възприемат негативните неща повече, отколкото позитивните.

Крупните вносители започнаха да купуват след падането на цените миналата седмица, след като всички разбраха, че през новия сезон спешно трябва да търсят алтернативи на украинските доставки.

Покупката на германска пшеница от египетските държавни купувачи на зърно извън обичайните търгове е доказателство, че европейската пшеница се радва на търсене в Близкия изток и Африка. Тя трябва да покрие търсенето в началото на новия сезон.

Анализаторите съобщават и за необичайно големи обеми предварително продадена германска пшеница от новата реколта. Тя ще замине за Иран и Северна Африка.

По прогноза на ЕС износът на мека пшеница ще бъде в размер на 38 млн. тона през сезон 2022/2023. Други анализатори смятат, че той ще бъде около 30 млн. тона.

Русия остава силен конкурент на световния пазар на пшеница. Страната понижи своите експортни мита, за да увеличи продажбите на рекордната реколта, която се очаква да събере.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте как вървят средните добиви от есенници по региони

Каква е гаранцията, че украинско зърно не се продава като българско?

Министърът: Ще се вземат проби от украинско зърно