Страхове от Ебола в плодове и зеленчуци по големите търговски вериги в цяла Европа накараха учени от Европейската агенция по безопасност на храните ( EFSA ) да публикуват два последователни доклада и анализи за риска от пренасяне на опасния и смъртоносен вирус Ебола чрез внос на плодове и зеленчуци от Африка.

 

Публикуваният доклад оценява рискът от предаване на вируса Ебола от консумацията на сурови храни - като растения, плодове и зеленчуци - законно внесени в ЕС от африканските страни. Към днешна дата все още не е имало докладвани случаи на хора заразени с Ебола инфекция от консумацията на тези храни, но вируса Ебола бе засечен във внесено нелегално от Африка в Европа дивечово месо.

 

[news]

 

В своята оценка на риска, експерти на EFSA идентифицират няколко пропуски в знанията и данните на учените до момента - например за колко време вирусът може да оцелее в храните - плодове, зеленчуци, растения, месо. Този доклад е разработен от учени на EFSA и външни експерти, включително двама представители от Световната здравна организация.
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!