С 2,4 процента по-ниска е била цената на яйцата за консумация през месец април спрямо март. Това показват данните на министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), като агроведомството се позовава на статистика от центровете за опаковане. 

Нов начин за пастьоризиране на яйцата

През април цената за 100 кг яйца е 124,80 евро, докато месец по-рано е достигнала 127,89 евро. Така през април са плащани 0,148 лв./бр., а през март - 0,152 лв./бр., като през февруари цената е била с 2,8 процента по-ниска. 
 
За разлика от българската, средноевропейската цена за същия период нараства с 3,9%, до 131,77 евро/100 кг (0,156 лв./бр.), при което формираната разлика в цените на яйцата за консумация в България и Европейския съюз (ЕС) се увеличава с около 5 пункта - от 0,2% през м. март до 5,3% през април`2017.
 
Яйцата за консумация през април се реализират на най-висока цена в Швеция – 221,27 евро/100 кг, като отбелязва ръст от 3,5% спрямо стойността й от предходния месец на собствения си пазар. 
 
 
В сравнение със средната за ЕС цена, тя е със 70% по-висока и със 77% над цената на българския пазар. Високи цени са регистрирани и в Кипър (176,41 евро/100 кг), Дания (172,10 евро/100 кг), Австрия (170,72 евро/100 кг), Италия (165,65 евро/100 кг), Малта (161,85 евро/100 кг), и Хърватска (161,27 евро/100 кг). 
 
През месец април 2017 г. най-ниски са цените на яйцата в Румъния (101,58 евро/100 кг), Испания (105,55 евро/100 кг), Великобритания (108,61 евро/100 кг), Латвия (109,30 евро/100 кг).
 
В сравнение с година назад, цените на яйца за консумация и на двата пазара отбелязват съществен ръст - с 20,5% на българския (103,54 евро/100 кг – април `2016) и с 18,8% на европейския (110,96 евро/100 кг).