Пораженията върху зеленчуците от последните дъждове вчера и днес все още не могат да се коментират и пресмятат, защото е невъзможно да се влезе в градините, заяви пред репортер на Фермер.БГ Стоян Симеонов, биопроизводител на зеленчуци от Елин Пелин.

 

Софийска област е една от най-пострадалите от проливните дъждове през последното денонощие. „Като цяло през тази стопанска година пораженията върху зеленчуковите култури бяха много сериозни. Влагата и непрекъснатите валежи доведоха до появата на гъбични болести“, коментира Симеонов.

 

По думите му, биологичното производство е по-уязвимо на природни катаклизми, защото производителите не могат да третират посевите с химически препарати. Биопроизводителят сподели, че през тази година всички зеленчуци от семейство Картофови са почти изцяло пропаднали.

 

„Домати на практика тази година не успях да произведа за пазара. Същата е ситуацията с патладжана. По-рано през годината пропаднаха и площите с картофи“, обясни производителят.

 

Стоян Симеонов е категоричен, че в момента има сериозна спекулация с предлаганите на пазара плодове и зеленчуци. „На много места се продават уж биологично произведени плодове и зеленчуци на висока цена, което не отговаря на истината. Годината е екстремна и нито добивите са високи, нито продукцията е с високо качество. На пазара просто се спекулира с биопродуктите“, заяви Симеонов.

 

По думите му финансовият баланс на стопанската година ще е отрицателен, още повече, че 2014 г. е нулева за биопроизводителите по мярка Агроекология. „Не се занимавам с биологично производство заради мярка 214, но все пак парите са от помощ за работата ни.

 

Очакваме още провалена реколта. Като че ли сега се надяваме най-вече природата да пожали хората“, категоричен е Симеонов. Той допълни, че въпреки проблемите, никога не е спирал да сертифицира продукцията, която произвежда, и да се грижи за градините, защото за него е важно да произвежда чисти продукти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!