Странна работа – говореха за гори, пчели, поземлени отношения. Сякаш животновъдство няма да имаме вече в България. Там всичко е цъфнало и вързало. Така леко иронично коментира преговорите за съставяне на правителство на тема „Земеделие“ Стоян Чуканов, председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).

Всичко по темата вижте тук

По думите му присъстващите на срещата представляваха една малка част от българското общество, което е предимно градско. 

„Наблюдавахме един процес, който отдавна тече в ЕС – градските хора започват да определят политиката на село. За съжаление, те имат представа, изградена на базата на лаптопа. Масово гласоподавателите на представените политически сили са хора от големите градове, а в самите партии няма фермери“, казва Чуканов. 

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

Друг е въпросът реално коя партия представлява земеделците. В предизборните програми преобладаваха общите приказки. Затова и на срещата се повдигнаха отдавна поставяни на масата проблеми – корупция, скъсяване на веригата за доставки, обратно начисляване на ДДС. Своето мнение даваха финансисти, адвокати, професионални политици…

„Нужна е обаче дискусия в по-широк състав, с повече представители на заинтересованите сектори и допитване към специалисти. Моите уважения, но вчера колко агроспециалисти имаше там“, пита реторично браншовият представител на месодайните говедовъди. 

Стоян Чуканов е категоричен, че бъдещите управляващи трябва така да организират икономиката на страната, че да имаме добавена стойност в земеделските продукти.

„Ние сме земеделска държава, а изведнъж започваме да изместваме фокуса. Европейската централна банка няма да дойде от Франкфурт в София. Трябва да свикнем с мисълта, че сме в периферията и ще си бъдем земеделска държава. И когато говорим за тази политика, да вземаме по-широкото мнение на хората, които са заинтересовани“, заключи председателят на АРМПГБ.