Свикнали сме да търсим Стоян Чуканов в качеството му на браншови представител, но той има много какво да каже и като реален животновъд. Предисторията му е дълга, но по-краткият вариант започва с решението му да се върне в родината след прекарани над 10 години в САЩ и да инвестира в земеделска земя у нас.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Случайността го отвежда в Странджа, където още по-случайно се натъква на белгиеца Карлос, чиито крави са навсякъде и тъпчат нивите в района на Болярово, но никой не може да се разбере с него. Тук се намесва отличният френски на Чуканов, благодарение на който той се запознава не само с Карлос, но и с говедовъдството и породата Гаскон. 

След набързо организирано посещение на животновъдно изложение във Франция, той и колегата му Николай Димов вкарват оттам първия камион с Гаскони. Всичко се случва едва ли не на шега, но това е само веселата част от разговора. 

Фермата в странджанското село Горска поляна се надгражда до ден днешен. Всички знаем какво представлява едно разграбено ТКЗС. Това, което е ставало за нещо, е било помъкнато нанякъде, включително бетонните стълбове за електричество, които са били съборени, начупени и с извадена арматура.

С една дума, за да се залее бетонът, първо трябва да се излезе от калта, което отнема няколко години. За съжаление, сегашните по-високи цени на строителните материали лимитират инвестиционния порив на животновъда, но такъв е животът – ако всичко беше лесно, нямаше да е интересно.

В момента Чуканов отглежда към 430 животни, които са разпределени в различни технологични групи. Породите са основно Абърдийн Ангус и Гаскон, отскоро има и няколко бичета Лимузин, както и стоково стадо с кръстоски.

В търсене на хетерозисния ефект фермерът е пробвал трипородни кръстоски с участието на Гаскон, Ангус и Херефорд. В угояването после се наблюдават чудеса. Животните не изглеждат като за изложба, но имат много добри качества. В тази посока може да се работи много.

В момента Чуканов разширява стадото, но не планира да увеличава бройките прекалено много, защото използва екстензивен метод на отглеждане и е обвързан с площта. За сметка на това се стреми да подобрява генетиката и да избира по-доброто от по-доброто. „Робът се стреми към свобода, а свободният към съвършенство. Тук имам свободата да го правя“, споделя за финал той. 

Повече за предимствата на породата Гаскон и опита на Стоян Чуканов като животновъд и дипломиран вече зооинженер вижте във ВИДЕОТО. Очаквайте още един материал от гостуването на Агри.БГ в неговото стопанство.