Да няма тавани на бюджетите за обвързана подкрепа, да се изчисли твърда ставка и тя да се запазва такава, каквато е. Това ще предложи Министерството на земеделието в Стратегическия ни план относно интервенциите за подпомагане на месодайното направление от 2023 г., коментира за Агри.БГ Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). Тепърва ще стане ясно обаче по каква формула ще се изчислява.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

По време на 6-часовата среща на екипа на земеделския министър Иван Иванов с представители на бранша е обсъждан и въпросът доколко разумно ще се подходи при формирането на ставките по схемите за обвързано подпомагане на месодайни говеда, така че да не се повтори сценарият от края на миналата година – те да получат толкова, колкото овца и половина именно заради тези тавани на бюджетите и падане на ставката при нарастване на бройката. 

Друг важен момент е, че в новия програмен период се предвижда отделянето на автохтонните породи в самостоятелна интервенция – нещо, което от бранша са искали многократно. 

„Целта на селекцията е безкрайно различна и е меко казано абсурдно да търсим реализация и продуктивност на автохтонните породи. Там селекцията се води за запазване на генофонда“, обясни Чуканов.

На въпроса защо не бе подновена държавната помощ за клане на български говеда, която бе отворена през 2020 г., но в много кратък срок, ресорният зам.-министър Стефан Бурджев е уверил, че в скоро време ще подготвят документите и е твърде вероятно мярката да се приложи отново.

„Настояваме тази година да се заложи ново перо и да бъде обявено на фермерите максимално рано, тоест сега, за да може човек, който изпраща в кланица животни, да събира документите и да участва. Тази подкрепа съществува в съседни нам държави членки на ЕС и е абсолютно резонно да се направи и у нас, защото така ще можем да преборим сивия сектор“, категоричен е председателят на АРМПГБ.

Относно идеята за свързване на обвързаното подпомагане с увеличаване на производството Стоян Чуканов дава за пример какво залага гръцкото Министерство на земеделието в своя Стратегически план. 

„Те предлагат форма за подкрепа на месодайното направление, обвързана с реална продукция. Ако имаш крава, получаваш за нея 32 евро. Но ако тя роди теле, ти го задържиш и го продадеш на кланица на 1 година и преди това най-малко 5 месеца е било в твоето стопанство, тогава помощта ти скача на 160 евро. А ако го задържиш до 20-месечна възраст и го продадеш на кланица, подпомагането става 200 евро“, дава за пример Чуканов.

Той е категоричен, че доказването на продукция не трябва да бъде просто движение на животни между животновъдни обекти, а към кланица. Ако нещата се обвържат по този начин, ще бъдат облекчени всички реално произвеждащи и истински животновъди, убеден е браншовият представител.