След като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) отказа да разреши на земеделските стопани от Добричка област да излязат с машините си на мирно протестно шествие, вече е уговорен нов маршрут без включване на отсечки по републиканската пътна мрежа.

 Кой се страхува от протестиращи земеделци?

„Трасето на протеста“ - който е планиран за днес - 14 септември, ще бъде само в рамките на Добрич, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджански съюз на зърнопроизводителите. Машините ще преминат по улици и булеварди, като маршрутът е определен след разговори с общината и КАТ. 

Сборният пункт на стопаните с трактори, комбайни, камиони, лични и служебни автомобили е в 10 ч. до мотополигона (бившата база на Вторични суровини по продължението на улица „Армейска“) в покрайнините на Добрич.

Очаква се на протеста да се съберат близо 100 селскостопански машини.

Час по-късно, от 11 ч. цялата земеделска техника ще премине през Добрич.

В същия час на протест ще излязат зърнопроизводителите от още 15 града в страната -  Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.

Организатори на мащабния протест са Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации в България. Основните искания на фермерите са свързани с неконтролирания внос на зърно у нас от Украйна. Те искат ясна политика в земеделския сектор, с която да се защитават производителите като се осигури транзитен коридор на украинското зърно.

В Добруджа протестът ще представи и още една позиция – стопаните ще се обявят срещу добива на газ, който застрашава почвите и водите на Североизточна България. 

Действията на родните стопаните са съгласувани с европейските им колеги, които също са насрочили 3-дневни протести шествия на 14,15 и 16 септември.