Стотици служители са освободени от Министерството на земеделието, включително от изнесените структури и търговските дружества, чиито принципал е аграрното ведомство, за периода 02.08.2022 г. – 30.04.2023 г., сочи публикувана от ведомството справка.

Кампания 2023: Какъв ще бъде обхватът на системата за мониторинг на площ?

В отговор на депутатски въпрос са изнесени данни са освободените работници, които са били ангажирани на трудов, граждански или чрез договор за управление. През управлението на досега действащото служебно ръководство са прекратени 33 договора по служебно и по трудово правоотношение в агроминистерството.

211 служители са освободени за периода от Българската агенция по безопасност на храните, включително от областните й дирекции и специализирани структури.

В Агенцията за борба с градушките са прекратени 60 трудови договора и 5 такива по служебно правоотношение. Селскостопанската академия е останала без 209 работници на трудов и 443 на граждански договор, от август 2022 г. до април 2023 г.

Освободени служители има и в Областните дирекции „Земеделие”, като най-голям брой има в ОДЗ – Силистра – 12 души по служебно правоотношение и 3-ма по трудово правоотношение. Дирекцията стана известна през последната година със скандали и масирани проверки за злоупотреби от страна на властите.

Броят освободени служители в търговските дружества от системата на Министерството на земеделието за посочения период е 297. Най-много от тях идват от „Напоителни системи” ЕАД – общо 259 души.

Въпреки обемът "бивши служители" не е ясно какъв е същият на "новонаети служители". В края на ноември 2022 г. излезе информация, че нови 239 служители в системата на Министерството на земеделието са назначени за четири месеца. Най-много новонаети кадри имаше тогава в НССЗ и БАБХ.

От агроминистерството уточняват, че в справката са включени данни за освободени служители по взаимно съгласие, с предизвестие от страна на служителя поради преминаване на държавна служба в друга администрация, при завръщане на заместван служител, при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Таблиците от справката може да видите ТУК.