Всички фермерски проекти за стотици милиони евро подписани от бившия изпълнителен директор на ДФЗ Калина Илиева са под въпрос заради, вече доказано, фалшива диплома от немски ВУЗ. Тапията на Илиева е нелегитимна и по този повод се разраства огромен скандал и в Германия. От Висшия институт по техника и икономика в Берлин официално заявяват пред вестник 168 часа, че госпожицата не е завършила магистратура при тях.

Благодарение на високия си професионализъм и образователен ценз Калина Илиева беше избрана за шеф на ДФЗ.В официалната си биография Калина Илиева е посочила, че е дипломиран магистър от Висшия институт по техника и икономика в Берлин от 2007 г.  От там официално разбулиха мистерията - Калина Иванова Илиева не е завършила образованието си в това учебно заведение, подчертава Гизела Хютингер, която е пресаташена на ВУЗ-а. Илиева не е получавала диплом за завършена магистърска степен през 2007 г. Тя дори е била изключена от Висшия институт по техника и икономика в Берлин, тъй като не е положила изпит, допълва Хютингер. Историята с фалшивия документ се разплита, след като в Берлинския ВУЗ е получено запитване от българското министерство на образованието, което запитване е придружено с копие от документите, които Калина Илиева представя в България за да се легализира магистърската й степен. Ръководството на Висшия институт по техника и икономика е скандализирано. За първи път в историята на германския институт някой си позволява да фалшифицира документи за висше образование. "Явно госпожицата е подправила подписа на президента на института проф. д-р Михаел Хайне, както и печата на образователната институция", възмущава се пресаташето Гизела Хютингер.

За грандиозната измама ще бъде информиран българският премиер Бойко Борисов, властите в България, както и немската полиция. Със фалшификацията ще бъдат запознати и министрите на образованието и правосъдието в Германия. Към българските органи ще бъдат направени препоръки за затягане на режима по легализация на чуждестранните дипломи.