Нашествие от щурци нанесе щети в стотици хиляди декара зърнени площи в Ямболско. Явлението обаче не е отсега и проблемът няма да свърши с този сезон, подчерта пред Агри.БГ Стоян Александров, председател на Съюз на зърнопроизводителите от област Ямбол.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Земеделци от община Тунджа алармираха за вредителя в нивите си. Най-засегнати са по думите им слънчогледовите площи, но не само. Поражения има в близо 295 хил. дка площи, а най-пострадали са землищата на селата Ботево, Генерал Инзово, Победа, Скалица и Тенево, съобщи пред БТА заместник – кметът на Общината Татяна Стоева.

По думите й от масовата популация на щурци е засегнала общо 32 села на община Тунджа. За съжаление, общинските власти имат само координационна роля и предават сигналите и данните на следващо ниво – до Министерството на земеделието, Националната служба по растителна защита, Областната дирекция „Земеделие“ и областния управител.

„И миналата година имаше нашествие от щурци. Тази година старите агрономи са предупреждавали „Растителна защита” да обиколят и да видят каламитета, да пуснат съобщения, но няма реакция от институцията, коментира Александров.

Според браншовият представител щетите са в различна степен в отделните блокове, не всички са унищожени на 100%, но вредите са сериозни.

Аз имах поле, което нацяло беше унищожено, презасях го, друг колега пострада с 2 000 дка, трети – с 250 дка. Справяме се сами, за да получим обезщетение за 100% пропаднала площ, трябва да го има обявено събитието като нападение, а то не е”, обясни още зърнопроизводителят.

По думите му този сезон вече е късно за борба, „вредителят е преминал и каквото е изял това е”. Проблемът обаче няма да свърши. „Догодина пак ще се случи, те ще си снесат ларви, ще зимуват и после отново ще нападнат нивите, нужно е да бъдат предприети официални мерки”. 

Ситуацията е бедствена и според зам.-кмета на Община Тунджа, която зави, че се налага свикване на междуведомствена комисия от отговорните институции, която да разреши пръскане със самолет или вертолет. "Не можем да се справим с нашествие с подобни мащаби“, категорична е Татяна Стоева.