Стотици жители и гости на община Камено се включиха във фестивала „Стани част от МИГ-А“. Събитието се организира от сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна група Камено-Бургас"

Сдружението има сключен Договор  за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  по Програмата за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони на Европейския съюз и бюджета на Република България. Именно в рамките на проекта се състоя и атрактивното фестивално събитие за популяризиране на местната идентичност, местните продукти, фолклор и местните представители на бизнес и граждански сектор, заети в земеделието и местното развитие.



В рамките на два дни – 5 и 6 май, присъстващите се потопиха в магията на автентичния странджански фолклор, имаха възможност да опитат традиционни местни гозби, да се запознаят с традициите от миналото и да усетят вкуса на настоящето с майсторските рецепти на шеф готвач Валентина Вълкова - Захарчето и нейната работилничка за деца – кулинари, вълнуващ спектакъл, изящни танци на женската фолклорна група „Кайлии“, ТА „Здравец“ и специалните гости от читалището на село Равнец, община Община Бургас. 
Площадът пред Общината се превърна в атрактивен фермерски базар с над 20 участници – местни производители. Посетителите имаха възможност да си закупят натурален пчелен мед, мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци, различни сладкарски вкусотии, както и оригинални занаятчийски произведения от местни производители. 

Началото на събитията беше дадено в навечерието на Гергьовден, когато е и празника на града. По време на официалното откриване кметът на Камено и председател на УС на „Местната инициативна група – Камено Бургас“, Жельо Вардунски приветства участниците и десетките гости на атрактивния фестивал. А ръководителят на проекта, Румяна Сотирова, представи пред присъстващите целите на проекта „Стани част от МИГ-а”.

Малко по-късно вълнуващият фестивал беше озвучен от богатата фолклорна програма с участието на танцов ансамбъл „Здравец“ с ръководител Димитрина Бакалова.  


Вторият ден на фестивала се оказа истинско приключение. Изключителен интерес предизвика традиционното празнично чеверме, приготвено по стара местна рецепта. Майстори на кулинарното изкушение бяха членовете на Сдружение „Каменски традиции“.

Любителите на българските традиции имаха възможност да се насладят на етнографската изложба, представяща автентични носии и предмети от бита, запазени от нашите предци. В експозицията бяха включени още красиви накити, старинни мебели, обредни храни, монети и други.


Не бяха забравени и най-малките. За тях имаше организирана кулинарна работилница с участието на известния топ готвач Валентина Вълкова-Захарчето. Под нейно ръководство децата приготвиха празнични закуски и научиха интересни рецепти за бързи и лесни, но и много вкусни ястия. 

През цялото време за доброто настроение на всички се грижиха изпълнители от региона. В музикалната програма се включиха: Представителният ансамбъл за автентичен фолклор при НЧ "Просвета-1927", град Камено с художествен ръководител Димитринка Бакалова; Детски танцов състав "Здравец" при НЧ "Просвета-1927"; Детски танцов състав „Мечта“ при НЧ „Пробуда-1929“ – село Равнец, община Бургас; Детска певческа група „Деница” при НЧ „Пробуда-1929” – село Равнец; Фолклорен клуб "Кайлий" град Камено и др.
 

Събитието е финансирано по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския фонд за развитие на селските райони на Европейския съюз и бюджета на Република България.