Заради климата тази година стопаните в Северозападна България смятат, че кампанията по събиране на най-традиционната зимна храна за животните ще бъде по различен график.

„По всичко личи, че тази година ще събираме сеното по-рано. Тревата избуя още в началото на април и ако засушаването продължи, тя ще започне да подгаря. Това значи, че в иначе традиционно по-хладния Северозапад косачките трябва да влязат в ливадите още през май. Аз вече окосих първите масиви с люцерна и заради нетрадиционно топлото и сухо време, тя стана готова буквално за 2 дни“, разказва фермерът Тодор Христов.

Той смята, че ще трябва да я вдигне бързо, защото един внезапен дъжд би похабил ценната зимна храна за животните му.

„Не сме имали такава година тук и смятам, че тя тепърва ще ни изненадва. Затова няма да продавам и запасите, които ми останаха от тази зима. Даже мисля да купя още на доста приемливи цени. Вече намерих рулонни бали на 15 стотинки килограм. Мисля, че е доста изгодно, защото сеното е сухо и тежи по-малко. Ако опасенията ми за това, че коситбената кампания ще бъде сложна не се оправдаят, ще изхраня първо него, но не искам да рискувам да оставям животните си без храна“, обяснява Тодор.

Към момента в зависимост от килограмите рулонните бали сено струват около 30 до 50 лева бройката, традиционните правоъгълни са на цени от 3 - 4 лева бройката в зависимост от големината, а бала суха люцерна се предлага за 12 лева. Изгодни са и балите от смес сено и люцерна, които са на осреднена цена до 6 лева бройката.