Месец август отстрани изглежда доста спокоен за овощарите. Повечето хора, които не са се занимавали с отглеждане на плодни дръвчета, смятат, че стопаните просто чакат да узрее реколтата, за да я приберат.

Нимфи на миризливка нападат градини в Северозапада

Градушките са все по-рядко, няма прекалено големи жеги и всичко сякаш е наред. Според самите стопани обаче това далеч не е така.

„Заради сухото лято тук в нашия регион ми се налага да поливам, защото това е периодът, в който при късните сортове круши нарастването на плода е най-интензивен. Имаше някакви валежи, но те явно не стигат. Пръскам също често, защото трябва да пазя реколтата и от вредители. Няма как да продам на хората червиви плодове”, разказва Митко Димитров, който има овощна градина.

Според него почивка няма, защото плодовете не могат да чакат.

„Прибрах част от сливите, но заради жегите те бързо узряваха и друга част не успях. Пък и в последните дни се появи вятър, който обрули доста. Няма как обраните от земята да ги закарам да ги продам. С две думи сезонът е доста усилен за нас овощарите – поливаш, пръскаш, береш, осигуряваш пласмент, който не винаги е сигурен”, обяснява той.

Стопанинът обаче няма намерение да се отказва, защото обича заниманието си и то му носи удовлетворение.

„Баба ми е виновна. Тя ми разказваше още като малък, че не е достоен мъж този, който не е направил къща и не е посадил и отгледал поне едно дърво. Къща направих, но с дървото се поувлякох. Насадих си и гледам цяла градина, да има”, усмихва се Митко.

Неговата идея е да продължи да развива стопанството си.