Двойно, че и тройно поскъпналите торове на пазара сериозно притесняват стопани в Северозапада. Затова много от тях се опитват да намерят някаква изгодна алтернатива. 

Гласувайте: Нужни ли са повече пари по Ковид мярката и de minimis?

„Разбрах, че в Румъния изкуствените торове са по-евтини от тези на нашия пазар. Тези дни даже се каня да мина през ферибота в Оряхово и да видя на място как стоят нещата. Ако наистина е така, ще си купувам от там, макар и в по-малки количества. На мен ми e близо и няма да се натоваря кой знае колко с пътни разходи“, коментира Красимир Георгиев, който има зеленчукова и овощна градини и затова разходите му за подхранване традиционно не са малки.

В зеленчуковата градина трябва да натори поне предсеитбено в точните норми и да го направи поне още веднъж по време на вегетация. За дърветата също са му нужни достатъчни количества за пролетно подхранване. Мислил е дълго дали да не мине в бъдеще към естествени торове.

„Птичият тор например е богат на азот и фосфор и ще се отрази добре на доматите. Намерил съм една птичеферма наблизо и вече говорих с управителя. Обеща да ми осигури достатъчни количества, без да ми иска пари. За него е важно, че ще го махна от там. А мен баща ми ме е научил да разделя 1 кофа кокоши тор в три други и налея вътре вода. Това е цялата философия. Чакаш седмица - седмица и половина и имаш чудесно наторяващо вещество, от което само половин литър се разтваря в 10 литра вода и стига за 2 квадратни метра“, споделя Красимир.

Това, с което все още не е решил как ще се справи, е поскъпването на препаратите за растителна защита, но смята, че трябва да бъде оптимист и да се надява на успех, защото храна, чакана в тревога и без радост, не бива да се дава на хората.