До 17 август земеделските стопани могат да подават проектни предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Минималният размер на допустимите разходи за един проект е 29 337 лв., а максималния - 586 740 лв.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Това разясни пред производители на онлайн информационна среща Михаела Козовска, експерт в ОИЦ – Добрич. Процентът на съфинансиране е до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и до 40% за големи предприятия по смисъла на ЗМСП. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по подмярката е 39 116 000 лв., от които 85 % европейско и 15% национално финансиране.

Проектни предложения могат да подават регистрирани земеделски стопани, признати групи или организации на производители, еднолични търговци и юридически лица, които са извършвали дейност без прекъсване през последните 36 месеца. Икономическият размер на стопанството на кандидатите трябва да е минимум 8 000 евро, измерен в стандартен производствен обем. 

По подмярката ще се финансират проекти, които въвеждат нови продукти, процеси и технологии, включително къси вериги на доставка, чрез тях се подобрява качеството и безопасността на храните и тяхната проследяемост, опазва се околната среда и водят до устойчиво и цифрово икономическо възстановяване. Задължително кандидатите представят бизнес план по образец, който съдържа подробно описание на планираните инвестиции и дейности за 5-годишен период, а в случаите, когато са планирани строително-монтажни работи  – за 10-годишен период. 

В проектното предложение кандидатите мога да включат изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи, закупуване на нови машини, съоръжения, оборудване, земя, специализирани транспортни средства, посочи още Михаела Козовска. Ще се финансират изграждане и модернизиране на лаборатории, собственост на кандидата, както и закупуване на софтуер, свързан с преработвателната дейност. Допустими за финансиране са и предварително направени разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти, консултации за икономическа устойчивост на проектното предложение, но не по-рано от 01 януари 2014 г.

С приоритет ще се ползват ще са проекти от чувствителните сектори "Плодове и зеленчуци", "Животновъдство", "Етеричномаслени и медицински култури", имат интегриран подход, осигуряват устойчива заетост или допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване. 

Подаването на проектни предложения се извършва по електронен път чрез ИСУН 2020. Пълният пакет документи по процедурата е публикуван на интернет страницата на Министерството на земеделието.