Да бъде премахната забраната за очертаване на площите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и НР1 и макар и със санкция животновъдите да могат да си отворят заявленията и да си заявят схемите за подпомагане – за това настояват животновъди в подписка, адресирана до съответните институции.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Ползвателите с разрешителни за паша за 2022 г. на територията на националните паркове настояват още за справедливо разпределение на пасищата по видове животни, да се върнат териториите за паша, които бяха допустими за подпомагане в Кампания 2021, и те да не отпадат включително и в следващи години от пашата за говеда и коне.

Стопани реагираха остро още когато бяха изготвени проектите на годишните планове за паша на трите национални парка. 

„Пасторализмът“ е разрешен и тази година. Заложен е като тригодишен ангажимент и в Стратегическия план. Но проблемът е, че пашата на говеда е орязана тотално. Приоритет е даден на дребните животни – овце. На конете е разрешена паша, но заради забраната за очертаване на СЕПП и НР1 е невъзможно площите да бъдат заявени за подпомагане. В ИСАК излизат като фатална грешка“, посочват ощетените фермери. 

По думите им сегашното фактическо положение, при което не могат да заявят такива пасища по схеми и мерки извън мярка 10 „Агроекология и климат“, не почива на каквото и да било правно основание. В тази насока  липсва изменение на нормативната уредба, поради и което те считат, че има опит за произвол и злоупотреба спрямо животновъдния сектор.

„За всички изброени местообитания в нито един от парковете не са показани карти с местоположението им и по този начин никой не може да се ориентира какво се случва, кои са премахнатите площи, ротирани ли са и т.н.“, възмущават се стопаните.

Те ще поискат и изслушване в парламентарната Комисия по земеделие. Проблемът бе разгледан и на нейното последно заседание, когато бе дадена думата на Министерството на околната среда и водите относно прилагането на мярка 10, и по-специално направление „Пасторализъм“ в текущия и бъдещия програмен период.

Въпросът бе поставен и пред председателя на Комисията по земеделие към ЕП през април в Брюксел. Тогава делегацията от български животновъди получиха ясна подкрепа, че стопаните, които изпълняват дейност по направление „Пасторализъм“, трябва да бъдат подпомагани както досега и в последната година на преход.

„Надявам се, че ще постигнем консенсус, така че животните да останат да пашуват в националните паркове и през 2022 г., без да им се разбиват пасищните територии, тоест те следва да бъдат подпомагани за пасищата, които са получавали през предходните години – и като хектари, и като райони“, заяви тогава за Агри.БГ Дарина Шишкова от „Обединени български животновъди.