Стопани в Северозападна България през 2020 г. не са купували тежка техника заради кризата, свързана със сушата в региона.

На кръстопът: Ще има ли пари за земеделска техника?

„Към момента имаме хубави машини, с които работим – и трактори, и комбайни. Не, че нямаме нужда от нови, но първо да видим как ще излезе балансът между прихода и разхода през тази трудна година”, коментира един от големите зърнопроизводители в региона Детелин Цветанов.

Въпреки това обаче стопанството му е предвидило да направи голям и хубав склад за съхранение на продукцията.

„Заложили сме като проект да го построим през 2021 г., но и за това трябва да видим какво ще покажат сметките”, обясни още Цветанов.

Те разполагат вече с 5 такива склада, но им е нужен поне още един, в който да съхраняват зърното, а да ползват и като място, на което могат да прибират тежката техника – трактори, комбайни и др.

Възможностите за съхраняване на продукцията в складови помещения са от сериозно значение както за него, така и за други стопани в региона, защото така няма да им се налага да сключват бързи сделки и ще имат време да се ориентират към по-добри цени на продукцията си.

Уточняването на сметките по отношение на приходите и разходите пък са наложителни, като се има предвид, че зърнопроизводителите в равнината преживяха доста сложна стопанска година. В района на Оряхово през цялата зима не валя сняг и подпочвената влага беше дори под минимума.

През цялото лято пък не падна дъжд със стопанско значение и това създаде сериозен проблем за царевицата. Реколтата беше малко, но според стопаните това е за сметка на качеството, защото влагата в добитото зърно е сравнително малко.