Ако милиардите, налети в българското земеделие, отиваха при реалните, честни и предприемчиви производители, ефектът щеше да се забелязва от километри. Но вратичките за злоупотреби зеят широко, а от тяхното затваряне нямат сметка не само псевдоземеделци, но и администрация.

Януари и важните дати, които да запомните

За поредния случай на източване на субсидии с покровителството и знанието на държавни служители сигнализират стопани от Благоегврадско. Спестяваме личните данни, водени от максимата, че всеки е невинен до доказване на противното, но и имайки едно на ум, че в едно населено място, особено ако то е малко, рядко нещо остава скрито-покрито. 

В сигнала се посочва, че жител на Благоевград чертае от 2008 г., а през последните 4-5 години е в схема със служители на Министерството на земеделието и ДФЗ. Той чертае изцяло недопустими за подпомагане площи, но с участието на държавни служители те биват окачествявани като допустими и за тях той получава субсидии. 

Като доказателство за това е приложена снимка на имотите, очертани от въпросния човек за Кампания 2022 г. Става дума за планини, скали, гори, за които липсва правно основание за ползване. Извършена е проверка на място от служител на РТИ Благоевград, който е оценил всички заявени имоти като допустими. 

Абсолютно същата е ситуацията и при дама от Благоевград. Тя заявява имоти по същата схема за Кампания 2022, без да има правно основание. Случайно или не, тя е проверена от същия служител на РТИ Благоевград, който е оценил всички имоти за допустими.

За двете лица е подаден сигнал до ДФЗ и до Министерството на земеделието. Ние, от своя страна, ще попитаме какво показват направените проверки и дали са открити нередности.

Стопаните разкриват пред Агри.БГ и още една схема за източване на субсидии в област Благоевград с участието на държавни служители. Три фирми, без да посочваме имена, са регистрирани на еднакъв адрес в Петрич. Според подадения сигнал на този адрес такива дружества няма. С фалшиви документи за ползване обаче те очертават площи и получават субсидии за тях. Заявените имоти не се работят или се обработват от други земеделски стопани. 

За да се случи всичко това, фирмите регистрират правно основание на едно място и чертаят на друго. Според читателите на Агри.БГ това отново става с покровителството и знанието на държавни служители. Проверките на място узаконяват престъпленията, смятат те.