Започва втората орална ваксинация на лисици срещу бяс за 2020 г. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която се изпълнява от 2009 г. насам, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Внимание, животновъди, бум на Син език в Македония!

Кампанията се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав. 

Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. 

Кампанията стартира от летищата Балчик, област Добрич и Приморско, област Бургас и ще продължи до края на месец септември в зависимост от атмосферните условия.
 
Примамките ще бъдат разпръснати в общо 23 области: Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. 

БАБХ: Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Около София и около АЕЦ Козлодуй това ще става ръчно от обучени лица.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 м.

Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена обвивка ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с тях е добре да се консултирате с лекар. Ваксините не са опасни за здравето на останалите диви животни, уточняват ветеринарните власти.

БАБХ: Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките. 

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.
 
От БАБХ напомнят, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. 

Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета. Целта на ЕК е до 2020 г. бесът в Европа да бъде изкоренен.