Възстановена е продажбата на месечни електронни винетки за пътни превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона, съобщи Агенцията за пътна инфраструктура (АПИ).

В разгара на жътвата: Спряха месечните винетки за камиони над 3,5 тона

Услугата е достъпна в познатите на шофьорите канали за покупка на електронни винетки – сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, терминалите за самотаксуване и на касите на областните пътни управления, уточниха от Агенцията.

Месечните електронни винетки отново се предлагат на превозвачите, след като "Държавен вестник" публикува днес промени в Закона за пътищата.

Предишни текстове от Закона изискваха подажбата им да бъде спряна един месец преди старта на тол системата и затова по-евтините месечни винетки изчезнаха на 16 юли.

Впоследствие Народното събрание прие промени в Закона, по силата на които от 16 август ще започнат тестове на тол системата в реално време, а фактическото плащане се отлага до следващо решение на Министерския съвет, което трябва да влезе в сила най-късно на 1 март 2020 г.

Дотогава размерът на винетните такси за камиони с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона ще бъде не по-висок от максималните размери на таксите за ползване на инфраструктура в евро, определени на годишна база, посочени в тази таблица:

Таксите за ползване на пътната инфраструктура от камиони с максимална маса над 3,5 тона сега са пропорционални на продължителността на ползването и имат валидност за ден, седмица и месец.

"Месечният размер е не по-висок от 10 на сто от годишния размер, седмичният размер – не по-висок от 5 на сто от годишния размер, а дневният размер – не по-висок от 2 на сто от годишния размер", гласи една от промените в Закона за пътищата.

Максималната дневна такса за ползване на пътната инфраструктура от пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона е 12 евро.