Стопанската година подложи на редица изпитания много стопани заради резките промени в синоптичната обстановка.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

„В нашия район падна доста дъжд в началото на сезона и тревата растеше бързо. Опитах да „надхитря“ времето и да окося едно парче люцерна малко по-рано. Добре, че не се хвърлих на по-голям масив или не съсипах някоя ливада. Още на втория ден заваля дъжд. Не ставаше нито да го прибера, защото още не беше изсъхнало, нито беше свежо, за да изтърпи валежа и да изсъхне после. Така окосеното отиде на вятъра“, разказва Тодор Христов, който традиционно от години стопанисва ливади в Предбалкана и прибира сеното от тях.

 За него било сложно тази година да планира косенето. В началото на сезона виждал, че всичко избуява, но му се налагало да чака трайно засушаване, за да не повтори грешката си. Тогава се изправил пред друго предизвикателство.

На много места валежите повалили люцерната и не било въобще възможно да влезе с палцовата косачка, която обикновено ползва. На ливадите се оказало даже още по-сложно, защото освен, че тревите били полегнали, стръковете се оплели с пълзящи видове от рода на конското ребро и глушина. Това направили косенето по-трудно дори с роторна косачка.

„Че имаше много и то хубава трева – имаше, но имаше и много притеснения. С триста зора и помощ от колеги, приятели и близките ми, успях да окося ливадите и да балирам и даже успях да го направя сега, в горещите дни. Сеното е прибрано на сухо и вече ми е по-спокойно макар, че имам поне още 3 коса на люцерната, но ще внимавам с времето“, споделя Тодор.

Стопанинът очаква, че заради все още добрата подпочвена влага ще има и добра отава, ако не спече някоя неистова суша. Според него въпреки изобилието сеното в региона е по-скъпо тази година именно заради тези перипети, които смята, че са имали и други стопани като него, но и заради поскъпването на електроенергията и живота като цяло през последните месеци.

Очаква още, че през зимата сеното и люцерната ще струват много повече от сега, а и от миналата година. Първо, защото се случва всяка година и второ, защото при тези цени в най-изобилното време на сезона, няма как да останат същите или да паднат тогава, когато и люцерната, и сеното са много по-малко.