Въпреки че времето навън е студено, организирани стопани вече започват подготвителни дейности в оранжериите.

Оранжерията с геотермална енергия и амбиция за целогодишно производство

„Още есента купих малка оранжерия и я монтирах. Изорах я и сега ще правя парник за гъст разсад. Започвам първо с изкопаването на трапа, който ще бъде дълбок около 60 см, но не повече, защото теренът ми е леко скатен. Още повече че в нашия район подпочвените води са високо и не знам дали парникът няма да се преовлажнява“, разказва Веселин Петров, който вече втора година се кани да отгледа добра реколта от домати.

Той е преценил, че е по-подходящо да купи втора оранжерия и да я ползва за това, вместо да се съобразява с цялата система на капковото напояване в голямата. Ще може даже да си обособи и отделен терен за пикиране на разсада, когато кръстоса, защото в тази фаза на развитие грижите за растенията са много по-различни – и като температура, и като осветяване, и като пръскане.

„Не бях се занимавал със зеленчукопроизводство преди, но още първата година успях прилично да се справя с помощта на знаещи колеги и на вещи агрономи. Затова смятам, че е хубаво да се търсят и дават съвети. Така трупам опит“, обяснява за себе си Веселин.

Трупа го обаче и с практика. Предвидил е например до месец да се справи с изкопаването на трапа, насипването на биомаса, която ще осигури топлината в парника, и да положи отгоре торфопочвената смес. Ще му трябва време и да постави допълнителната тунелна конструкция и да обеззарази почвата. Въпреки че в Северозападна България заради по-суровия климат разсади се правят по-късно отколкото в южната част на страната, той е убеден, че ще успее да се справи и ще има доматена реколта достатъчно рано.

Идеята му е да може да предложи на пазара производството си тогава, когато хората имат нужда от него и цените са по-високи. Отколкото да продава в сезон, в който могат да го намерят навсякъде и непрекъснато поевтинява от „конкуренцията“ на ранното полско производство. Взел това решение, защото тази година засадил по-късно и приходите трудно покрили разходите. Сега се надява да успее да се справи навреме и по-успешно и затова още в най-зимните месеци вече е в оранжерията за подготовката на новия стопански сезон.