Реколтата от царевица и слънчоглед  притеснява стопани от Севрозападна България. Засега дори в равнината жънат частично слънчогледа, защото той узрява неравномерно.

Очукани от градушката: Над милион сме вложили. Изгубихме всичко

„Не съм виждал досега такова нещо. Нивата е буквално на петна. Мислех си дали не е от неравномерна влага, но май не е така. Други години ми се е случвало част от масива да е зрял, а за другата да му трябват ден два и е готов. Чудех се дали не е от градушката, която ни удари, но и това май не е, защото щеше да е само там, където би. Не мога да си го обясня, разказва Тодор Тодоров, който отглежда слънчоглед.

Стопанинът знае добре, че точно в този месец не може да се чака, защото зрелите семки лесно се ронят от вятъра, а и птиците ги изкълвават. Първите количества, които ожънал се оказали с 13% влажност при нормални около 7. За да не мухляса се наложило да го разстелят да доизсъхне, но това заема големи складови площи и човекът е решил по-скоро да го продаде на по-ниска цена, отколкото да се опитва да го съхранява.

„С царевицата положението е същото и затова ще се наложи да изчакаме с прибирането. Тя като е влажна се съсипва още по-бързо“, обяснява още Тодор.

Другото, което го безпокои е времето. В равнината не е валял дъжд вече повече от 2 месеца, но сега, точно когато не трябва, може да се случи във всеки момент и това окончателно да компроментира реколтата.