В последните две-три години долината на река Места (Якоруда, общините Белица, Разлог, Банско, Гоце Делчев и Хаджидимово) се превърна в район с бързо развиващо се говедовъдство, в който породата Симентал заема основно място, заявяват от Национална асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС). А група фермери в региона вече обмислят да се обединят в кооператив и съвместно да изградят мандра.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Мария и Борислав Урумови от Гоце Делчев са собственици на една от фермите, развъждаща чистопороден Симентал. И двамата нямат нищо общо с животновъдствоото като професии, но твърдят, че се влюбили в животните. Идеята идва от бащата на Борислав, който цял живот е отглеждал крави. Така преди две години семейството преобразува стар свинарник, като получава подпомагане по мярка 121 и подмярка 4.1. Закупуват 32 чистопородни крави Симентал, внос от Австрия, а тази година ги допълват с още 30, внос от Германия. Взимат и бик за разплод от ферма в региона.

Осеменяваме основно изкуствено, а бикът ползваме като коректор за животните, които не успяваме да заплодим навреме. Още преди да купим първите крави по мярка 121 изградихме обора и доилната зала, тип рибена кост 2х10. По-късно, по мярка 4.1., подсигурихме други необходими за една кравеферма съоръжения. Оглеждаме животните свободно боксово и смятам, че за момента сме им осигурили едни много добри условия за живот”, разказва стопанката пред асоциацията.

Мария споделя, че са случили и на добри работници във фермата. За момента нямат никакви проблеми в това отношение. Такива липсват и по отношение на реализацията на продукцията. „Приплодите на Симентал са много търсени. Имаме дори записване за мъжките теленца”, казва говедовъдката. Млякото от фермата се пласира в близка мандра. Всичко изглежда идеално, но семейство Урумови също се сблъсква с големия проблем в родното животновъдство – ниската изкупна цена на млякото

„В нашата дейност основният проблем е ниската изкупна цена на млякото и явно само от нас зависи да сме задружни и да го разрешим. Държавата едва ли ще го разреши. Абсурдно е литър мляко от Симентал да струва по-малко от литър вода! Нашето мляко е с високи показатели за масленост и протеини, а го изкупуват на цената на млякото от черно-шарени животни. Средната годишна лактация е над 8 тона. Имаме и животни с над 9”, обяснява Мария.

Това подтиква група фермери в района, членове на НАРМС, които си помагат и дори стават приятели, да помислят за сътрудничество под формата на кооператив за съвместно изграждане на мандра.

Мария Урумова: Проучваме възможностите. Всичко все още е идеен проект, но имаме намерение за създадем група на производители. За целта и Асоциацията ще трябва да ни съдейства.

Стопаните на Симентал виждат развитие в сектора. Семейство Урумови постоянно надгражда постигнатото и инвестира в още подобрения. „Новите животни, които внесохме, също вече се справят много добре, след като преодоляха първоначалния стрес. Искаме да изградим силози за фуражи и собствена кухня. Търсим подходящи земеделски земи, на които да отглеждаме сами нужните фуражи. Нашата крайна цел е затварянето на производствения кръг и работим в това направление. Следващата ни стъпка е собствена мандра”, споделя Мария Урумова.