Поредната битка за пасища, този път за 160 дка, довежда до шест дела, заплахи и умишлено унищожена земеделска техника, съобщи Нова телевизия. Спорът е между животновъди в странджанското село Ново Паничарево. 

Кризата с торовете 

От едната страна са Тодор Димитров и партньорът му, които имат ферма с 300 овце, 10 кози и коне. Тя се намира в землището на селото от близо 30 години. От другата страна е новият наемател на общинската земя Йосиф Костов, също животновъд със 150 крави и телета, разположени по средното течение на река Ропотамо в Странджа. Преди година той получил на търг под наем два общински имота, а трети е купил. На един от терените обаче е овцефермата.

След няколко предупреждения към овцевъдите да напуснат земята, в крайна сметка се стига до нахлуване в земите и рязане на инвентар. Една цистерна вече е нарязана на скрап, а вълната от животните на Тодор е изхвърлена на земята като безстопанствена. Йосиф е категоричен, че ще събори и кошарите, както и че ще изгони овцевъда. До събаряне на постройките не се стигнало заради намеса на полицията.

„Тези вещи са в мои имоти. Имам въвод и според ГПК те са изоставени. Аз мога и трябва да се разпореждам с тях, тъй като те не са се разпоредили с тях, въпреки че са имали законно указан срок да направят това”, коментира Йосиф Костов.

Според  адвоката на овцевъдите Ненчо Драгнев обаче Костов е извършил самоправство. Той настоява общо шестте дела по спорния казус да приключат и на последна инстанция. „Той като наемател има право само да държи, но няма право да разрушава никакви сгради, никакви навеси, никаква техника, тъй като държането не презумира такива действия”, категоричен е Драгнев.

„Става така, че аз плащам, а колегата животновъд влиза и ми тъпче храната. Като минат 500 овце после моите крави няма какво да ядат, контрира говедовъдът.

Стопаните на овцете пък се жалват, че и те искали да получат тези земи на търга, но не им били дадени. Категорични са, че вече няма къде да изнесат стадото си в задаващите се зимни студове, упрекват Общината и са завели дело срещу решението ѝ.

Никъде не може да ги преместим, защото всичката земя наоколо е негова, няма къде да идат”, казва със сълзи на очи единият от овцевъдите, а другият добавя: ”Това не е като да преместим гардероб, какво да ги правим, те ще умрат”. От Общината отказват коментар по казуса до произнасяне на Бургаския окръжен съд.