206 земеделски стопани заявиха 1456,10 хектара за 2016 година по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходи, свързани с изпълнение на мерки по Националнатата програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera). През миналата година за борба в вредителя по доматите са изплатени 1 990 235 лв. на 214 земеделски стопани.  
 
В срок до 21 октомври кандидатите по схемата трябва да представят отчетни документи за закупените и приложени продукти и средства за растителна защита за контрол на доматения миниращ молец. Срокът за сключване на договорите и за изплащане на помощта е 30 ноември. 
 
Общият бюджет по схемата за 2016 г. е в размер на 1 млн. лева. Със средствата се компенсират разходите на зеленчукопроизводителите за закупуване на продукти и средства за растителна защита срещу доматения миниращ молец.
 
 
Размерът на помощта за един кандидат за тази година ще се определи след администриране на допустимата за подпомагане площ. Когато сумата на заявените средства надхвърля размера на определения годишен бюджет, се определя коефициент на редукция, с който се преизчислява размера на помощта на всеки заявител.