Неуредица в мярка 11 притеснява кандидат биопроизводители и в момента те трескаво търсят решение на проблема, алармираха земеделски стопани, отглеждащи трайни насаждения.

Най-после: Кампания 2023 г. може да стартира

По конкретно става дума за двугодишните ангажименти, които са поети през 2021 и 2022 г., според които до края на ангажимента трябва да няма площи в преход. При трайните насаждения обаче периодът на преход е 3 години. При това положение очаквано проблемът изскача и в момента има опасност целият ангажимент на стопаните да бъде отрязан

“В Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове в България вече звънят разтревожени наши членове с много въпроси, тъй като за тях периодът на преход е 3 години, а е заложен двегодишен ангажимент”, коментира за Агри.БГ Илиас Сарнук, председател на организацията. При тази ситуация за нови площи няма как до края на ангажимента всичко да е биологично, става ясно от думите му. 

Някой стопани вече са се усетили за този казус и скъсяват срока за преход. Това става като се прави извънредна проверка на сертифициращия орган, сформира се комисия в Министерството на земеделието и тестваните площи се одобряват или пък не. По този начин те стават биологични, за да влязат в срока.
При голяма част от бенефициентите, към 200 земеделски производители, този проблем виси независимо, че има много ресурс в мярка11, който трябва да бъде усвоен. 

“Ако не се намери решение, ще имаме стопани, които ще бъдат изрязани от двегодишния ангажимент, въпреки че има пари. Те няма да получат нищо и дори ще трябва да връщат средствата за стар период за площите, за които са били в преход", каза Сарнук.

Той се надява да се намери решение, за да не пострадат доста стопани.

“Проблемът отдавна стои на дневен ред, за съжаление от мярката се прехвърлят 35 млн. евро. Повдигнахме въпроса, че вместо да се прекратяват ангажименти и да се наказват производители, е по-добре да се потърсят начини да се решат тези казуси. 

За съжаление администрацията не иска да направи компромис, а самите земеделски производители не са преценили точно при поемане на ангажиментите, че няма да могат да отговорят на условието”, коментира от своя страна Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация "Биопродукти". 

При тази ситуация - наличие на финансов ресурс и намаляващи биооператори и площи, трябва да се влезе в положение на земеделците и да се даде някаква отсрочка за представянето на сертификатите, става ясно от думите и. “Трябва да се търсят всякакви варианти в полза на реални биофермери, които искат да останат в сектора”, категорична е Веселина Ралчева. 

Предмет на дискусии в работната група за ПРСР в сряда е била темата да се вдигнат ставките, тъй като в действителност не са пипани от години, а при тази инфлация изключително много са изостанали, въпреки наличието на средства.