Драстичен спад в цените на хлебната пшеница и олиото на годишна база отчетоха експерти от Софийската стокова борса (ССБ). При хлебната пшеница спадът е в размер на 15 на сто. В момента пшеницата у нас се търгува по 150 долара за тон, или около 280-300 лв. без ДДС. Година по-рано обаче цената на тази суровина е надхвърляла 300 лв. за тон.
 
 
В началото на 2016 г. един литър олио на едро се е предлагал на цена от 1,83 лв. без ДДС, а в края на годината цената му пада до 1,71 лв., като се отчита понижение от 7%.
Антонина Белопитова, изпълнителен директор на борсата коментира, че спадът в цените на стоките се дължи най-вече на увеличеното производство в световен мащаб.
 
 
„В Русия вече е факт рекордният добив на пшеница от 72 млн. т, в Украйна - над 27 млн. т. Навсякъде добивите са нагоре“, обясни тя. По думите й няма как при това изобилно предлагане, цените да не се понижават, въпреки зимния сезон и повечето разходи за съхранение на продукцията.
Белопитова допълни, че следващата реколтна година отново се очертава благоприятна за купувачите, тъй като цените ще запазят ниските си нива и ще има голямо предлагане.
 
Освен у нас, драстичен спад при олиото се наблюдава и в Украйна – с цели 11%. Въпреки това на борсата в Ротердам цената остава стабилна около 840 – 845 долара за тон.
 
 
От борсата заявиха, че цената на царевицата също не се колебае през последните няколко месеца, като в момента украинската царевица е най-скъпа – 168 долара за тон. На второ място се нарежда САЩ с цена от 162 долара, а най-ниска стойност се регистрира в Унгария – 145 долара.
 
Експертите изнесоха и данни от земеделското министерство в САЩ откъдето очакват 1,040 млрд. т царевица да се произведе в световен мащаб. „За първи път се минава милиарда като количество. В сравнение с миналогодишната реколта е плюс 80 млн. т отгоре“, поясни Белопитова.
 
Потреблението пък се очаква да бъде 1,026 млрд. т, „но все още то не може да догони свръхпроизводството и заради това се увеличават и преходните запаси“, каза тя, цитирана от bnr.bg.
 
 
В България в момента царевицата се движи на цена от 280 лв. без ДДС за един тон, като не се изменя спрямо края на 2015 г. и началото на 2016 г.
Експертите очакват добра реколта и за маслодайния слънчоглед. Първоначалните прогнози са били за лоша година, което накарало цените да тръгнат нагоре, но сега вече изгледите били положителни като очакванията са за 44,3 млн. т да бъдат добити от тазгодишната реколта, което е с около 4 млн. т повече спрямо миналата.
 
 
Отново най-висок спад в цената се забелязва в Унгария – с 10 на сто. В Русия намалението е от около 8%. У нас експертите също отчитат спад в цената на маслодайния слънчоглед с 8 на сто. В момента тази суровина се търгува на борсата по 680-700 лв./т без ДДС, а в началото на годината цената е била 740 лв.