Вече стана ясно, че всички представители на различните сектори на българското земеделие са с негативно мнение след провелата се среща с министерството, на която аговедомството представи поредната окончателна версия на това какви пари ще има за земеделие и най-вече за напояване в Плана за възстановяване. 

Оказа се, че всъщност парите за напояване излизат от плана. Четете още тук

Но не само това възмути бранша. Редица предложения не са взети под внимание, посочват от бранша. 

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени 

“Нашата идея беше да се осигурят пари, които да се добавят към бюджетите на училища, детски градини и всички подобни места, които купуват храни с държавни пари, като така да се въведат зелените обществени поръчки - да купуват биопродукти от местни производители. Тази директива на Европейската комисия е от 2014 г., но в България не се прилага. Ние искахме това да стане, като финансирането да е от този план”, обясни управителят на фондация “Биоселена” Стоилко Апостолов пред Агри.БГ.  

Това обаче не е било взето предвид. 

“Изобщо никъде не е комуникирано, че сме предлагали такива неща. В същото време не се предлага нищо ново, нищо иновативно, нищо различно от това, което е до момента. По ПРСР има такива мерки, по които всеки може да кандидатства”, посочи Апостолов. 
 

Стоилко Апостолов: Все повече ми заприличва на план за усвояване, а не на план за възстановяване. 

Той коментира, че е ясно, че планът трябва да бъде направен на национално ниво и съответните сектори да получат част от средствата в него.

“За мен проблемът е, че винаги липсва съгласуване. Правят се сбирки и онлайн срещи, на които само ни съобщават какво са измислили. 
Абсолютно никой не е доволен от това, което чухме, което означава, че от министерството не са си свършили работата. Не е нормално така. И тази среща беше обявена преди два дни и бързаха да я приключат, защото имали друга работа, т.е. набързо претупахме нещата отново”, посочи управителят на “Биоселена”. 

Стоилко Апостолов: Казаха ни какво мислят. Това, което ние мислим - няма значение. 

“Именно за това са тези работни групи, а не на тях да ни съобщават какво са работили, а не да дискутираме и да се намери общо решение. Могат да си качват нещата на сайта и въобще да не ни събират повече. Ако така ще е се работи, няма и нужда от такива срещи. Имаше правила - колко дни минимум да се изпращат покани, материали - това замина в канала и никой не го спазва. Много странно поведение”, коментира Апостолов.