В наредбата за пазарите на територията на Столичната община няма термин за фермерски пазар. Съществуват само пазари с постоянен статут, временен статут, универсални, специализирани, безсрочни, за определен срок, панаири и събори. Това коментира пред БНР Стоилко Апостолов, управител на фондация за биологично земеделие "Биоселена".

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

От години организаторите на пазари на производители у нас се опитват нормативно да утвърдят дейността си. Преди дни се състоя поредната дискусия "Фермерските пазари - настояще и бъдеще" в София, на която беше обсъдена неоходимостта от това. 
Апостолов сподели, че предстои официално да се внесат предложения в Столичния общински съвет за уточняване на нормативната база и определяне на ясна формулировка.

Искаме със заповед на кмета на Столичната община да се утвърдят едни общи правила – какво означава фермерски продукт, фермерски пазар, как се организира и т.н. Правилата и дефинициите за фермерски продукт сме ги заимствали комбинирано от Белгия, Франция, Ирландия, тъй като в европейското законодателство определението е много общо. При нашата формулировка приоритет е методът на производство, обясни той.

Стоилко Апостолов: Ако един кашкавал е правен само с машини, дори да е произведен във фермата, за нас това не е фермерски продукт.

Той изрази надежди, че ще се стигне и до предложение на Националното сдружение на общините в България да се приемат подобни правила в останалите общини у нас. По думите му общините са реалните партньори на фермерските пазари, а определянето на общи правила ще помогне и при разписването на политиките в тази посока - примерно мерките за къси вериги на доставки.

Нужно е да имаме устойчивост и предвидимост. Ние всяка година искаме разрешително за ползване на площта и сме на тръни ще ни бъде ли подписано от архитектът на общината, всеки месец пък допълнително кандидатстваме към районното кметство да ни одобрят площта, която заемаме”, сподели още Стоилко Апостолов.

Управителят на фондацията, която организира фермерски пазар в столицата, подчерта, че всички членове се проверяват документално и на място от тях, като няма как да се получи ситуация, каквато често става на кооперативните пазари – търговец да се представя за производител. Апостолов изтъкна, че фермерски продукт не означава непременно по-скъп продукт, като даде пример с някои производители, чиито млечни продукти са по-евтини от тези в търговската верига.