Около 95% от произведените биологични продукти у нас се изнасят в чужбина. Това съобщи Председателя на Фондация за биологично земеделие "Биоселена" Стоилко Апостолов, цитиран от БТА.

 

Той поясни, че в България има 2800 биопроизводители. За миналата година са били регистрирани 30 000 хектара площи за биоземеделие, които са два пъти повече от 2011 г.


Сред продуктите, които се изнасят най-много в чужбина, са пчелният биологичен мед, като в България има сертифицирани 85 000 кошера. На следващо място се нареждат розовото и лавандуловото масло, както и биомалините и ягодите, като от последния плод се отглеждат около 10 000 декара.


В България се намира и най-голямата фирма за производство на биозеленчуци - на краставици. Апостолов даде пример, че от Германия миналата година е имало интерес за закупуване на биопшеница от България на цени от 350 до 400 евро за тон.

 

"Проблемът обаче е, че пшеницата отива в Германия, там се смила и се връща обратно у нас пакетирана като брашно, като цената за килограм вече е 6 лв.", посочи Апостолов.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!