Един от най-големите проблеми е липсата на приоритети. Когато имаш повече от три приоритета, това означава, че нямаш приоритети. 

Ами ако разпределим интервенциите по сектори?

По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) се финансират почти 20 мерки. Опитът ни показва, че почти всичко е приоритет. Получава се парадокс - планираме ги всички тези мерки, бюджетираме ги, програмата започва, но някои от мерките така и не се отварят от управляващия орган - министерството на земеделието.

Това каза управителят на Фондация “Биоселена” Стоилко Апостолов по време на онлайн форум на тема „Бюджетът на ЕС за следващите 7 години - митове и реалност“, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. 

Апостолов даде пример с мярка 16 “Сътрудничество”. “В нея са включени нови неща, които не са прилагани досега, все още не е отваряна. Мярката за обучение и повишаване на квалификацията на стопаните също не е отворена. Т.е. програмата изтича, а бюджетът остава”, обясни той. 

На въпрос дали трябва да се инвестират пари в дребни или в големи стопанства, Апостолов посочи: 

“По-важно е да се следи общата тенденция и България да се стреми да изпълни индикаторите. 
Когато Европа е казала, че за следващите 10 години си поставя за цел да има 25 процента земеделска земя, смятам, че за нас това е важният приоритет. 
Дали това ще го постигнем с малки или с големи стопанства, това няма никакво значение”.

Според Апостолов е важно тези, които работят за постигане на целите да бъдат подпомагани адекватно. 
“Същото важи и за намаляването на използването на пестициди и т.н. Т.е. всички тези индикатори, които Комисията на по-високо ниво е взела като решение и е сметнала, че това са важни индикатори, които трябва  да се постигнат, смятам, че и в нашата програма трябва да залегнат интервенции, които да доведат до постигането на тази цел”, заключи Апостолов.