Ако не спасим консервната индустрия - земеделци и преработватели малко по малко загиваме. За тази опасност говори инж. Стойко Кировски, председател на УК на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци по време на годишната среща на организацията, която се проведе в Стара Загора. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.
Според него преработвателите срещат доста трудности, една от които са търговските вериги, с които работят. За пример Кировски даде обичания от много българи шипков мармалад.
„В последно време се вдигна шум около високите надценки, които търговците си слагат. Една опаковка шипков мармалад, която даваме на дадена верига за 2.65 лв., там го продават на 8.90 лв. и от компанията ми звънят – този продукт не върви. Ами няма как да върви на тази цена, това е колкото един килограм свински врат?“, сподели дългогодишният преработвател.
Той се надява в Закона за агрохранителната верига, който все още не е официално публикуван, да се определи ясно работата с веригите.
„За да можем ние да продаваме в тях, стоките ни трябва да се продават на по-ниски цени, така че да правим обороти. Принудени сме да намаляваме цените постоянно, да натискаме земеделците и те да намаляват своите цени, като по този начин селското стопанство отива в глуха линия“, каза още собственикът на едно от най-големите преработвателни предприятия в България.
В момента над 75% от обработваемите площи в България са засети със зърно, а само около 10% – с плодове и зеленчуци. Има тенденция още да намаляват, стана ясно в края на февруари по време на среща на производителите на плодове и зеленчуци в Пловдив.
Стойко Кировски: Всички тези проблеми стоят пред нас и ние можем да ги решим само, ако сме сплотени и ги поставим твърдо на масата. Всяко правителство, което идва на власт, казва, че нашият бранш ще бъде приоритетен, но, за съжаление, почти нищо не се е направило в тази посока. Ако не се борим земеделието да се съживи и да се върне като приоритет, ние сме обречени.
При откриването на срещата на преработвателите, Даниел Янков от фирма „Янков брадърс фризинг“ получи сертификат за членство. „Ние можем да бъдем мост между преработватели и производители. На този етап сме фокусирани изцяло върху плодовете, но плановете ни включват в бъдеще да се отворим и към зеленчуците“, каза младият бизнесмен, който ръководи предприятие за замразени плодове във Велико Търново.
3 КОМЕНТАРА
24.03.2025
23.03.2025
22.03.2025