Стилиян Стоянов е земеделски производител. Той обработва 30 хил. дка земя със зърнени култури, като има и птицевъдно стопанство с близо 300 хил. птици. Той дава работа на над 150 души.
 
 
Стоянов е и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Фермер.БГ разговаря с него за реколтата, добивите, работната ръка и визията за бъдещето.
 
- Г-н Стоянов, как бихте определели ли тазгодишната реколта и година?
- Годината е особена, защото тя премина през много сериозни климатични промени. Имаше и измръзвания, и суша, и безводие. Доста беше пъстра цялата година, но в края на краищата смятам, че тя ще приключи с един добър резултат, след като е прибрана продукцията и всичко онова, което са направили като труд и разходи производителите, е прибрано. Проблемите са с цените, защото виждаме, че само в сравнение с миналата година, имаме спад в цените.Трябва да се отбележи, че вече няколко години вървим наред с по-ниски цени на продукцията. Хубаво е, че нашият пазар е отворен, той се влияе от международния пазар, но в същото време имаме възможност да работим с пулса на пазарните условия.Това дава възможност да се очакват по-добри времена и по-добри години, особено в ценово изражение.
 
 
- Какви бяха добивите?   
- Добивите бяха нормални за района и за Добруджа. Смятам, че това са добиви, които са нормални и добри.
 
- Какви са очакванията за 2018 година?
- 2018 г. за нас ще бъде юбилейна, тъй като стопанството ни става на 25 години. По принцип за нас и за колегите, смятаме, че трябва да се даде малко повече яснота в онова, което следва след 2020 г. - условията, при които трябва да се работи и да се развива земеделския сектор в страната. Очакваме с надежда по-опростени правила за работа, по-малко бюрокрация, с по-голяма възможност и гъвкавост във всички онези програми, по които се работи, за да може нещата да вървят напред в развитието на земеделието.
 
- Зърнопроизводителите от Добричко протестираха заради инвестиционното намерение на фирми за добив на газ. Постигнахте ли някакво споразумение?
- Това е един много сериозен проблем за Добруджа. Има две инвестиционни намерение на две компании, които искат освен проучвания, но и добив на газ. Ние категорично имаме позиция по този въпрос още от 2014 г., а и преди това. Смятаме, че най-плодородната част на страната се оказва, че е и най-плодородната част на Европа и не заслужава такава участ, да се сондира и да се правят проучвания за добив на газ и други такива поземлени богатства. Земята е основно национално богатство, като земеделци ние знаем, че земята е основно средство за производство. Добруджа е един много особен регион за България и Европа.
 
Ние сме против това да се правят подобни експерименти. На 17-ти декември предстои референдум, за да може населението да изрази своята позиция, която твърдо защитава земята си, водата си, почвата. Смятам, че НАЗ ще вземе решение това национално богатство, да бъде защитено.
 
- Нямаше как да не забележа и стикера на якето Ви. Какво искате да покажете с него?
- Искаме да покажем, че земята като национално богатство, не бива, особено земеделската земя, да се използва в проекти, които ще замърсяват почва, вода, разбира се, оттам растенията и храната ни.
 
- Работната ръка е един от основните проблеми в сектор. Вие давате работа на над 150 души. Как се справяте с намирането на квалифицирана работна ръка?
- През годините имаше развитие на този процес. С годините и персоналът ни се увеличи, съобразено с производството. Имаме хора, които са повече от 20 години при нас, но постъпват и млади служители. Стремим се да им помагаме, да ги обучаваме и въвеждаме в процеса на работа. Трябва да има приемственост. Приемствеността е особено важна в един такъв момент и в развитието на едно такова стопанство. Смятаме, че всички трябва да работят отговорно и коректно, за да може производствените процеси да вървят нормално и в синхрон със съвременните изисквания.
 
- Как виждате сектора след 10 години?
- Секторът след 10 години ще бъде този, който ще има все по-голямо значение. Населението на планетата се увеличава, изискванията и нуждата от храна също. Възможностите за производство, което да бъде увеличено, ще бъдат все по-нарастващи. Смятам, че отговорностите и задълженията, които ще има секторът след 10 години ще бъдат много по-големи. За да бъдем в синхрон с всичко онова, което говорим, трябва да следваме сентенцията – „Разумните се грижат за растенията, а мъдрите се грижат за почвите“.