Бившият шеф на областната дирекция „Земеделие” и настоящ шеф на дирекция „Поземлени отношения и комасация“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Стилиян Митев опроверга твърдения от повдигнатото срещу него обвинение.
 
 
Спецзвеното  „Антикорупция“ на прокуратурата обяви миналата седмица, че е привлечен като обвиняем за умишлено бездействие по служба за времето, когато е бил директор на Областна дирекция „Земеделие“ (ОДЗ)в  град Добрич.
 
Става въпрос за период от 13 ноември 2009 г. до 3 септември 2013 г., съобщиха от държавното обвинение. 
Бездействието на Митев се е изразило в това, че е допуснал поземлен имот, собственост на държавен поземлен фонд, с площ от почти 15 декара в землището на село Кранево, община Балчик и граничещ от изток с морски плаж „Кранево-север“, да се ползва без правно основание от концесионера на плаж „Кранево-север“ – „Макситур Бряг на изгрева“-АД.
 
„Още през 1994 г. фирма „Макситур“ ООД изгражда комплекс с наименование „Бряг на изгрева“ – с. Кранево, общ. Балчик в имот 39459.25.40.
Държавна приемателна комисия през 1999 г., съставена със заповед № 145 от 16.06.1999 г. на директора на ДНСК е изготвила протокол – образец Акт 16 за въвеждане в експлоатация на построените обекти в имота“, пише Митев на стената си във Фейсбук.
 
По думите му имотът е застроен преди 1999г. , а не в периода 2009-2013г.
„Не съм извършил нито умишлени, нито непредпазливи бездействия по служба. Точно обратното – изпратени са множество писма до компетентните органи, в които е описано фактическото положение на имота през периода, в които съм бил директор на ОД- „Земеделие“- гр. Добрич. 
 
Категорично не са верни твърденията, че в периода 2009 – 2013 г. в имота е било реализирано изграждането на двуетажен хотел, питейно заведение, кухненски блок, бунгала и метални конструкции. Дори в писмо изх. № ДК – 05 – 1294-00-156/ 11.07.2016г. на РО „НСК“ е констатирано, че в имота не е установено незаконно строителство.
 
Относно договора за подизпълнение следва да бъде посочено, че същият е сключен още през 2007г. , а не в периода 2009- 2013г. и има за предмет „Стопанисване и експлоатация на плажната ивица Кранево – север“, а не за горепосочения имот.
Задълженията на всеки един директор на ОД „Земеделие“ включват стопанисването на имотите от ДПФ с правомощия, дадени му от министъра на земеделието и храните.
 
Правомощията на директора на ОД „Земеделие“ включват изземването на земеделски имоти, а не на имоти, в които е извършено строителство още през 1994 г. и е издаден Акт 16 през 1999 г.“, посочва още Стилиян Митев.
 
Стилиян Митев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2 000 лв.

*цитатите от Фейсбук са с редакция и оправен правопис от Фермер.БГ