Ние сме един от водещите вносители на свинско месо в Европа, като това се дължи на малкото производство, което не може да задоволи търсенето. Това каза  агроанализаторът Стилиан Гребеничарски, по време на онлайн уебинар, организиран от Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Остани на линия!”.

Агринар: Какви са прогнозите за цените на пшеницата, царевицата и месото

Страната ни внася повече свинско месо от Австрия, Унгария и Испания.

Как се отрази пандемията от Covid-19 на месодайния сектор?

“В международен аспект, наблюдавахме възстановяване на числеността на броя на свинете след Африканската чума по свинете (АЧС) в Китай. Съответно голяма част от износа, който идваше включително и от Европейския съюз (ЕС) намаля. Това от своя страна понижи цените на свинското месо като тази тенденция наблюдавахме до края на миналата година”, обясни експертът.

По думите му нивата в числеността на броя на свинете и в България вече почти достигат тези преди епидемията, като най-вероятно още тази година, отчетеният спад би трябвало да бъде преодолян.

Идва обаче друг проблем, според Стилиян Гребеничарски - тепърва браншът ще усеща по-силно натиск върху разходите си от гледна точка на поскъпващи фуражи и агросуровини. 

Агроанализатор: Част от неефективните млечни ферми ще отпаднат, което ще вдигне цените на млякото

“Това означава, че производителите трябва да обърнат внимание на ефективността на своите разходи. Може би тези, които имат по-добри условия за пасищно отглеждане, биха били в по-добра позиция. Това е така, защото няма да бъдат чак толкова засегнати от ръста в разходите за фуражи”, коментира той и добави:

“Голяма част от производителите на месо обаче предполагам, че няма да са в състояние да се справят с ръста в разходите и част от тези играчи ще напуснат пазара. Това пък би оказало допълнителна ценова подкрепа и още по-голям ръст в цените на месото”, каза още Гребеничарски.

Когато говорим за покачване на цялостното ниво на цените в икономиката, включително и за потребителя, това означава, че потреблението се измества към по-конкурентоспособно ценово. Подобен тип криза заедно с инфлация, крие риск за премиум типовете месни продукти. Пример за това е говеждото.

По думите му влияние оказва и факта, че заради пандемията страната ни пропусна два зимни сезона, както и един летен.