Месодайното говедовъдство в България може да бъде възродено. Това е изводът от Стекспо 2017, което е факт втора поредна година, благодарение на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ). 
 
 
В рамките на два дни, първият по рода си български форум за говедовъдство в месодайно направление, събра стотици животновъди от всички краища на страната. Събитието премина разделено на две части. 12 септември обедини в Сливен всички фермери, жадни за знания и опит по въпросите за правилното хранене, отглеждане и запазване на здравния статус на животните, проектирането на фермите, стопанисването им, икономическите ефекти и възможностите за печалба. Общо 12 лектори от България и Европа се постараха да обогатят животновъдите и да им предадат своя опит, главно с една цел – постигане на по-високи резултати в стопанствата им.
 
„Променили сме формулата, вече разделяме т.нар образователния форум от експозиционния. Имаме много повече породи, доста повече участници, които не са членове на нашата асоциация. Това значи, че даваме заявка за едно национално изложение. Мисля, че тази формула е по-добра, за да може хората да преценят кой от двата дни да изберат, или и двата да дойдат“, каза Стоян Чуканов, председател на УС на АРМПГБ.
 
 
Редица лекции приковаха вниманието на фермерите, участвали в първия ден на събитието. На най-голям интерес обаче се радваше семинарът по транжиране на говеждо месо, който се проведе на живо, пред погледите на присъстващите. Гост-демонстратор бе Ян Снийдерс от Холандия, който се занимава само и единствено с обучения на транжорите в родната си страна. Снийдерс транжира специално за посетителите на Стекспо бон филе, бут, гърди, плешка, джолан и котлет.
 
 
Вторият ден от проявата премина на открито в село Стефан Караджово, Ямболско.  Домакин на експозиционната част традиционно бе Николай Димов, който развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абърдийн Ангус и Гаскон.
 
„За мен е чест, че ми оказаха такова доверие, да се организира това мероприятие за втори път тук и се надявам да се превърне в традиция за в бъдеще, но ще покажат годините, надявам се, че това, което съм направил тук, ше му бъде оказано доверие и ще бъде оценено.
 
Това събитие е много важно за развитието на месодайното говедовъдство. То тепърва прохожда в България, а страната ни има много дадености това да се случи и се надявам тук, хората, които са се събрали, животните, които са изложили да положим основи и да бъдат осъзнати тези дадености и занапред месодайното говедовъдство да бъде водещо, стига да бъдем оценени от държавата и да бъдем подпомогнати“, коментира Николай Димов, говедовъд и домакин на Стекспо 2017.
 
 
Събитието на терен предостави богат чуждестранен опит, вкусна храна от топ готвачи с качествено българско говеждо, произведено във ферми на асоциацията. Общо над 20 говедовъдни ферми от цялата страна показаха 90 елитни животни от 9 месодайни породи, сред които Абърдийн Ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал и други.
 
В рамките на тазгодишното издание Стекспо 2017 се проведе и първият шампионат за Абърдийн Ангус. Съдия на надпреварата бе Гернот Пол от Германия. 
 
„Стекспо трябва да е традиционно събитие, защото това е едно от основните задължения на една организация, да провежда такива изложения. Изключително щастлив съм, че в рамките на Стекспо 2017 най-накрая се проведе в пълен формат конкурс за Ангус. Макар че участваха само две животни, подготовката им отнема 3 месеца. Животните бяха изключително спокойни. Лично аз съм изненадан от избора на немския съдия. Моят фаворит беше друг, но това е независима оценка, която ние, като асоциация, винаги ще търсим“, обясни Андрей Чалъков, изпълнителен директор на АРМПГБ.
 
След сравнение по редица критерии, Гернот предпочете THRACE SOKOL S502, който си тръгна с първото място и остави ферма Ангус месно говедовъдство, село Стъргел за свой подгласник.
 
Месодайното говедовъдство все още остава неразработена пазарна ниша у нас. Въпреки това тя крие голям потенциал не само за фермерите, които вече са се посветили на този бранш, но и за тези, които тепърва започват да се занимават с говедовъдство, месодайно направление.
 
Сред гостите, уважили проявата бяха кметът на община Болярово Христо Христов, председателят на Общински съвет – Болярово Атанас Дженков, заместник-кметът Нина Терзиева, дългогодишният народен представител от област Ямбол Атанас Мерджанов, кметът на община Средец Иван Жабов и др.
 
 
Несъмнено Стекспо остава един от най-полезните животновъдни форуми, обединяващ теория и практика. Едно такова мащабно събитие е трудно да случи без спонсори, като “Агролес Димов” ЕООД , „Агритоп", „Агротон М",  „HL Top Mix", „Оптиком", „Геномика", „Ново село", „Метро", „Ekro", „VanDie Group", „Сева Енимал Хелт",  „Български ветеринарен съюз“, „Black Sea Cattle“ и Посолството на Кралство Нидерландия в България. Ето какво споделиха част от партньорите на Стекспо пред камерата на Фермер.БГ.
 
„За мен асоциацията за развъждане на месодайни породи в лицето на Андрей Чалъков е една от най-добрите асоциации и най-правилно развиващата се асоциация в България. За мен това е бъдещето, защото основно в Европа повечето форуми, които се случват са точно така – във фермата, за да се видят животните, хората, които са проектирали стопанството, доставчика на машините, сервиза, колко бързо се реагира, тъй като във фермите денонощно, 365 дни в година, трябва да имаме реакция постоянно. Ако в земеделието се работи около 150 дни средно годишно, във фермите е целогодишно и то по много часове“, категоричен е Момчил Тасков, търговски мениджър на Агритоп.
 
 
„Искам да благодаря на първо място на организаторите, че влагат толкова средства, труд и време, за да се опитат да развиват месодайното говедовъдство в България. Определено виждам голямо бъдеще в развитието на месодайното говедовъдство. Това в България е един подценен подотрасъл на животновъдството, който съм сигурен, че ще се развива от година на година. Участниците тук са повече и интересът е невероятен. Просто съм приятно изненадан“, каза д-р Красимир Колев, експерт по репродукция и здравен мениджмънт в СЕВА Енимъл Хелт.
 
„За втора поредна година участваме с колегите ни от Стекспо. Съвместното ни участие е свързано с това, че интересите ни са взаимни – да подпомогнем животновъдните ферми. Специално на изложението сме показали две машини, които са изключително практични за малкото, средно и голямото животновъдство“, разказа Атанас Иванов, ръководител продажби в Оптиком за Югоизточна България.
 
Стекспо отново доказа, че можем, стига да искаме и да сме заедно. Организаторите на събитието от АРМПГБ отпратиха сериозна заявка за превръщането на Стекспо в традиционен национален говедовъден форум. 
 
„Смея да кажа, че това е традиционното издание за месодайно говедовъдство. Друго такова нямаме. Имаме различни животновъдни форуми, но този е специализиран точно за хората, които са профилирани в нашия отрасъл. Може би беше изключение миналата година, сега се надяваме, че вече даваме заявка да стане едно традиционно изложение за месодайно говедовъдство“, заключи Стоян Чуканов, председател на УС на АРМПГБ.