Семейство Стайгър, което създаде първия съчленен трактор Steiger 4WD преди повече от 60 години, беше прието в Залата на славата на Асоциацията на производителите на оборудване (АЕМ). Признанието идва заедно с отбелязването на 50 години от производството на първите трактори Steiger в американския град Фарго, Северна Дакота. 
 
Бизнесът на Стайгър стана част от Case IH през 1986 г., а от 1996 г. верижните съчленени варианти на Quadtrac също се произвеждат във Фарго заедно с колесните модели Steiger. 
 
Залата на славата на AEM е основана през 2008 г. и удостоява пионерски личности в индустрията за извънпътно оборудване. Те отговарят на пет водещи принципа: иновативност, принос в индустрията, лидерство, корпоративно гражданство/социална отговорност и устойчивост.
 
 

Проектиран да повиши селскостопанската производителност

Първият трактор Steiger е създаден през зимата на 1957–58 г., когато Джон Стайгър и синовете му Морис и Дъглас се опитвали да подобрят времето за обработка на полето във фермата си в Тийф Ривър Фолс, Минесота. По онова време повечето трактори от висок клас били задвижвани с две колела и по-малко от 100 к.с. 
 
Стайгър решили да направят машина, която да предлага над два пъти тази мощност, с по-здрави компоненти, задвижване на четирите колела, с еднакви колела и шарнирно съчленяване за добра маневреност. Първият трактор Steiger, получил името Barney и боядисан в отличителния цвят лайм, бил с мощност от 238 к.с.
 
Когато съседите започнали да забелязват машината на полето, помолили семейството да направи и за тях нещо подобно. След проектирането на допълнителен модел със 118 к.с., цяла серия от трактори Steiger 150–300 к.с. била пусната в производство в пригодени за целта селскостопански постройки. 
 
Външните инвестиции в бизнеса преместили производството през 1969 г. във фабричните помещения във Фарго, където започва да се произвежда първият от известните модели Wildcat. Фабриката скоро се разраства и през 1975 г. е отворена нова, също във Фарго, където остава производството на Steiger.
 
 

Непрекъснато развитие

След като Steiger става част от Case IH през 1986 г., наследството на основателите и принципите на продуктите, които са създали, продължават да са част от дизайна на Case IH Steiger и Quadtrac. 
 
През 1996 г. Quadtrac е първият трактор с четири независими вериги и висока мощност, който се появява на пазара. Настоящите модели колесен Steiger и верижен Quadtrac са първите от този тип, които предлагат оперативните и гориво спестяващи предимства на технологията с безстепенна трансмисия – CVXDrive.
 
„За много малко трактори може да се каже, че работят на всичките седем континента на света, включително Антарктика, или че два пъти са поставяли световен рекорд за почвообработка. Това доказва непрекъснатия фокус на Steiger върху здравия дизайн и адаптивност,” казва Дан Стюарт, продуктов маркетинг директор за Case IH за Европа, Африка и Близкия изток.
 
Сегашната гама на Case IH Steiger трактори включва модели с до 628 к.с. в колесните варианти на Steiger и верижните на Quadtrac с powerhift трансмисии. В допълнение, Case IH предлага CVXDrive версии с безстепенна трансмисия на колесните модели на Steiger и верижните Quadtrac до 540 к.с. 
 
Повече техническа информация, а също цени и възможност за закупуване на лизинг, можете да получите от Тайтън Машинъри България – официален представител на CASE IH.
 
02/971 35 25
кратък номер *4040
е-mail: [email protected]